1 . 04 . 23

Wat is gelaagd glas en waarom is het zo belangrijk?

wat is gelaagd glas

Bij het plaatsen van nieuwe ramen of het vervangen van bestaande ramen ben je in sommige gevallen verplicht om voor gelaagd glas te kiezen. In deze blog leggen we jou uit wat gelaagd precies is en welke voordelen er aan dit glastype verbonden zijn.

Wat is gelaagd glas: de (korte) theorie

Gelaagd glas – ook wel veiligheidsglas genoemd – is voorzien van een schokvaste folie tussen twee glasbladen. Deze superdunne folie zorgt ervoor dat je beglazing niet in duizenden stukjes uit elkaar valt na een krachtige impact. In de plaats blijven de glasscherven aan de folie kleven.

Wanneer verplicht, wanneer niet?

In bepaalde gevallen zal je bij norm verplicht zijn om gelaagd glas te plaatsen. Zo mag er geen enkel risico bestaan dat iemand door het glas kan vallen.

In de praktijk betekent dit dat iedere beglazing die onder een hoogte van 90 centimeter vertrekt – gezien vanaf het vloerniveau – minstens aan de binnenzijde van gelaagd glas moet zijn voorzien. Voorbeelden hiervan zijn schuiframen of vaste ramen die doorlopen tot op vloerhoogte.

Grenst een dergelijk raam aan een voetpad of aan een andere plaats waar veel openbare menselijke activiteit plaatsvindt, dan moet ook de buitenzijde van je raam uit gelaagd glas bestaan.

Veel meer dan extra veiligheid

Los van het veiligheidsaspect scoort gelaagd glas ook hoge punten op vlak van inbraakwering en akoestische isolatie.

Bovendien bespaar je mogelijk heel wat onnodige kosten. Stormschade of een bal door je raam in het weekend? Het prijskaartje om een hersteldienst tot bij jou te krijgen op een zaterdag of zondag kan flink oplopen. Als je ramen voorzien zijn van veiligheidsglas koop je jezelf tijd. De dichtingsfunctie van je raam blijft namelijk behouden, want het glas blijft op zijn plaats, zelfs als het gebroken is. Die herstelling kan dus wel wachten tot de maandag nadien.

Wat kost die extra veiligheid?

De kostprijs voor ramen met veiligheidsbeglazing ligt hoger dan hun ongelaagde varianten. Het exacte prijsverschil hangt onder meer af van de grootte van de ramen en het aantal glasbladen. Kies je bijvoorbeeld voor hoogrendementsglas of triple beglazing?

Het Ramenhuis houdt rekening met het totaalplaatje

Bij het Ramenhuis hebben we alle kennis en kunde in huis om de ideale inschatting te maken voor jouw nieuwe ramen. En dit van wetgeving – zoals die rond gelaagd glas – tot en met de uiteindelijke plaatsing. Bovendien heb je bij ons de keuze uit absolute topkwaliteit van Belgische makelij, of je nu voor pvc, aluminium of hout gaat.

Kom zeker eens langs in een van onze toonzalen in Hasselt, Leuven of Olen en we praten je graag bij.