12 . 09 . 23

EPC-score: hoe laag kan je gaan met nieuwe ramen en deuren?

ramen hebben grote invloed op epc-score woning

Energiezuinig renoveren is de komende jaren geen keuze meer, maar een verplichting. Wie vandaag een energieverslindende woning koopt, moet binnen de vijf jaar aan de slag om een betere EPC-score en bijhorend energielabel te versieren. Je ramen en deuren spelen hierin een cruciale rol.

Wat is een EPC-score?

De EPC-score maakt deel uit van het energieprestatiecertificaat, dat verplicht is bij de verkoop of verhuur van een woning. Deze score legt vast hoe energie-efficiënt de woning in kwestie is (of net niet). Hoe hoger de score, hoe roder de kleur van je label en dus hoe meer energie je verbruikt.

Ramen en deuren spelen belangrijke rol

Verschillende factoren bepalen hoe laag een EPC-score kan landen. De isolatiegraad, de gebruikte verwarmings- en ventilatiesystemen, maar ook de gekozen ramen en deuren. Zo gaat naar schatting zo’n 15% van je opgewekte warmte in huis verloren door slecht geïsoleerd ramenwerk.

Hoe lager de U-waarde van je ramen, hoe positiever het effect op het milieu én op je energiefactuur. Voor beglazing is een U-waarde van 1.0 het absolute minimum, voor het volledige raam – inclusief profiel – dien je onder de 1.5 te duiken.

Daarnaast kunnen energie-efficiënte ramen – in combinatie met buitenzonwering – er ook voor zorgen dat de woning minder snel opwarmt en er dus minder nood is aan koeling via airco. Ook dit heeft een positief effect op de EPC-score. Net als de ventilerende functie van bepaalde moderne raamtypes.

Slimme investering voor later

Naast een lagere energiefactuur op korte en lange termijn, geven je nieuwe ramen en deuren ook de waarde van je woning een serieuze boost.

Een huis of appartement dat minder energie verbruikt – en dus een lagere EPC-score heeft – zal namelijk alleen maar aantrekkelijker en dus ook meer waard worden in de woningmarkt.

Bekijk hier op welke premies je eventueel recht hebt

Combineer performant met prachtig

Natuurlijk is het energieplaatje niet de enige waardemeter tijdens je zoektocht naar nieuwe ramen en deuren. Bij het Ramenhuis begeleiden we je ook volop in het kiezen van de mooiste raam- en deuruitvoeringen voor jouw unieke woning. En dat in pvc, aluminium of hout. Daarvoor rekenen we op meer dan tien jaar ervaring bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Kom dus zeker een langs in een van onze toonzalen in Hasselt, Leuven of Olen. En laat je nu al inspireren door onze verschillende realisaties.

Jouw project bespreken?

Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing