9 . 08 . 18

Waarom gelaagd glas verplicht is. (En nee, dat is niet om jou te pesten)

gelaagd glas

Als je bouwt of je ramen laat vervangen, is het voor sommige ramen wettelijk verplicht om gelaagd glas te kiezen. Dat betekent dan weer een kleine meerkost in vergelijking met gewone beglazing. En dus stel jij je terecht de volgende vragen: Wat is dat, gelaagd glas? En waarom is dat precies nodig? Wij geven tekst en uitleg.

Gelaagd glas of veiligheidsglas is glas waarbij minstens twee glasbladen onverbrekelijk met elkaar verbonden worden door een schokvaste kunststoffolie. En om helemaal precies te zijn: polyvinylbutyral (PVB) van 0,38 mm dik of een veelvoud daarvan.

Die folies zorgen ervoor dat gelaagd glas bij glasbreuk niet versplintert. De glasscherven blijven namelijk aan de folies kleven.

Gelaagd glas ziet er trouwens niet anders uit dan gewoon glas. De folie is flinterdun en dus amper zichtbaar.

Waar verplicht?

Veiligheidsglas is verplicht in ramen waar er een risico is op doorval van een persoon. Dit betekent concreet dat bij nieuwbouw of renovatie alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter op z’n minst aan de binnenzijde in gelaagd glas dient voorzien te worden.

Bij ramen en deuren die grenzen aan een menselijke activiteitszone – zoals een voetpad – moet ook de buitenzijde in gelaagd glas worden voorzien.

Waarom is gelaagd glas verplicht?

Omdat de Belgische wet het zo voorschrijft. De glasnorm NBN S23-002 is per Koninklijk Besluit goedgekeurd.

En waarom is dat wettelijk vastgelegd? Met het oog op veiligheid: gelaagd glas vermindert het risico op schade en verwondingen bij glasbreuk.

Maar daarnaast heeft dit type glas ook nog enkele andere voordelen:

  • De dichtingsfunctie van het glas blijft altijd intact, omdat het glas op zijn plaats blijft. Zodat de activiteiten, in afwachting van vervanging, normaal door kunnen gaan.
  • De inbraakveiligheid wordt aanzienlijk verhoogd.
  • De akoestische isolatie wordt verbeterd. Dus minder storende geluiden van buitenaf.

Heb je nog vragen over gelaagd glas? Of over ramen in het algemeen? Wij zorgen voor de antwoorden!

Jouw project bespreken?

Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing