14 . 06 . 20

3 raamtypes gewikt en gewogen

raamtypes

Nieuwe ramen kiezen – we geven het toe – is allesbehalve eenvoudig. Noch bij nieuwbouw, noch bij renovatie. Misschien moet je nog eerst beslissen wààr er overal ramen moeten komen. En welke raamsystemen het best tot hun recht komen in je verschillende ruimtes. In deze blog geven we je een duidelijk overzicht van de voordelen en aandachtspunten van de drie meest voorkomende raamtypes.  

Vaste ramen

Het grote voordeel van een vast raam: de prijs. Er kruipt namelijk minder materiaal in voor raambeslag en profielen. Bovendien is het bij dit raamtype sneller mogelijk om dunne profielen toe te passen en nog meer licht binnen te laten in je woning.

In theorie heb je in de moderne nieuwbouwwoning geen opengaande ramen meer nodig. Met een ventilatiesysteem D verlucht je namelijk je volledige woning. In de praktijk kan het soms toch deugd doen om de ramen eventjes open te gooien.

In een bestaande of gerenoveerde woning zijn vaste ramen niet altijd en overal een aanrader. Zonder doorgedreven woningventilatie voorzie je de best de mogelijkheid om je ramen van tijd tot tijd te openen, om vochtproblemen te vermijden. Zeker op vochtige plaatsen zoals de badkamer of wasruimte.

Kipramen

Dit raamtype kan je eigenlijk onderverdelen in vier subtypes: draairamen, kipramen, draaikipramen en kip-voor-draairamen. Vier exact dezelfde ramen qua samenstelling, maar met verschillende types raambeslag:

  • Draairamen: enkel opendraaiend
  • Kipramen: enkel in kipstand
  • Draai-kipramen: eerste stand is draaistand, tweede stand is kipstand
  • Kip-voor-draairamen: eerste stand is kipstand, tweede stand is draaistand. De draaistand kan je bovendien enkel ontgrendelen met een sleuteltje. Op deze manier bouw je extra veiligheid voor je medebewoners in.
raamtypes

Zonder doorgedreven woningventilatie voorzie je de best de mogelijkheid om je ramen van tijd tot tijd te openen, om vochtproblemen te vermijden.

Tussen deze vier subtypes zit geen groot prijsverschil. Wel loop je tegen een paar beperkingen aan als je voor grotere, en dus zwaardere, ramen kiest. Zo is een raam van bijvoorbeeld 2m50 hoog en 1m40 breed wel mogelijk in kipstand, maar niet in draai-kipstand. Het risico bestaat dat het raam op termijn gaat afhangen in opengedraaide stand, omwille van het grote gewicht dat op de scharnieren rust.

Kies je voor een opendraaiend kipraam, hou er dan ook rekening mee dat je vleugel de nodige ruimte heeft om helemaal open te draaien. Een vleugel van anderhalve meter breed is niet in elke ruimte heel praktisch. Komt bijvoorbeeld je bed of bureau niet in de weg te staan? Een oplossing kan zijn om je raam onder te verdelen en te kiezen voor een stolpraam oftewel een dubbel opendraaiend kipraam.

Wist je trouwens dat – indien technisch uitvoerbaar – we bij Het Ramenhuis elk raam kunnen voorzien van een minikipstand? Dit zorgt voor een continue microventilatie doorheen je woning, zonder dat je een tochtgevoel ervaart.

Schuiframen

Schuiframen werden de laatste tien jaar enorm alleen maar populairder. Je combineert niet alleen de functionaliteiten van een raam en een deur, je wint ook aan uitzicht naar buiten toe en aan lichtinval. Zeker tussen woonkamer of keuken en de tuin is het schuifraam een gegeerde oplossing.

Monorail of duorail? Traditioneel systeem met een hefboomprincipe? Extra hoog of breed? Je krijgt een wereld aan opties.

En ook, waar het voor kipramen vanaf bepaalde afmetingen stopt, begint het pas voor schuiframen. De keerzijde van de medaille: het prijskaartje ligt hoger. Er komen namelijk dikkere, sterkere profielen en meer beglazing bij kijken. Bovendien kan je maar de helft van de volledige raamoppervlakte openzetten.

Voor alle raamtypes het geschikte advies

Naast de hoogwaardige producten en merken binnen ons assortiment, staan we je bij Het Ramenhuis ook graag bij met gericht advies. Welke raamtypes passen het best bij jouw keuken, badkamer… noem maar op? En waar moet je zeker rekening mee houden als je het totaalplaatje bekijkt? Je mag rekenen op ons eerlijk advies, zoals altijd met de glimlach.

Zit je nog met bepaalde vragen of wens je een bezoek te brengen aan onze showroom? Contacteer ons en we bezorgen je snel een antwoord.

raamtypes