24 . 02 . 22

Van zee van muren tot zee van licht: “Allesbehalve een evidente renovatie”

In 2017 kochten Wout en Dana een te renoveren woning uit de jaren 90. Dé grote uitdaging: meer licht in huis krijgen, zonder te veel aan de buitengevel te raken. Voor welke ramen en deuren kozen ze uiteindelijk? En hoe vulden we bij het Ramenhuis hun wensen in?

Focus op het interieur

Sinds de verhuis naar hun nieuwe woning in Zonhoven verlopen de verbouwingen gefaseerd bij Wout en Dana. Prioriteit nummer één was om meer licht en gezelligheid in de leefruimte te brengen.

“In onze zoektocht naar een woning was het vooral belangrijk dat we van een bestaand huis iets helemaal anders konden maken. Dat de buitenkant van het huis niet helemaal volgens onze smaak was, deed er eigenlijk niet toe. Wat ons wel opviel bij het eerste bezoek, was hoe weinig daglicht er binnenviel. Dat zou meteen onze grote focus worden bij de geplande verbouwingen.”

“Zo was de leefruimte quasi een en al muur. Bovendien was de inrichting heel landelijk geïnspireerd, met veel boograampjes en overal houten latjes tegen het plafond… Los van dat alles zagen we heel veel potentieel in deze woning. Dus waagden we het erop.”

“We kochten de woning en besloten om het gelijkvloers volledig te renoveren van zodra we genoeg gespaard hadden. Met als belangrijkste ingreep het plaatsen van nieuwe ramen in de leefruimte. Aan de buitengevel wilden we liefst zo weinig mogelijk raken. We mikten namelijk op een duidelijk stijlverschil tussen binnen en buiten.”

Witte boogramen, zwart schuifraam

“Het allerbelangrijkste voor ons was om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen in de leefruimte. De kleine boogramen lieten we doortrekken tot op vloerhoogte én we wilden ook graag een groot stuk van de muur laten uitbreken, zodat we een schuifraam met verzonken raamprofielen konden plaatsen.”

“Voor de materiaalkeuze van de ramen hebben we ons vooral laten leiden door het advies van het Ramenhuis. We zijn op zich wel fan van aluminium raamprofielen, maar wilden geen mix van materialen, aangezien alle andere ramen in de woning uit pvc bestaan. Dus gingen we voluit voor Schüco pvc ramen. Ook omwille van de sterke isolatiewaarde en de goede prijs-kwaliteitverhouding.”

“We kozen voor een mix van zwart en wit. Zwart voor het nieuwe schuifraam, omdat dit het vele groen uit de tuin veel sterker benadrukt. En wit voor onze nieuwe boogramen, zoals de rest van de ramen in de woning.”

“Tot slot besloten we om ook een nieuwe voordeur te laten plaatsen. Ook al was dat eerst niet het plan. Het was duidelijk dat de deur zijn beste tijd achter de rug had en dat het qua veiligheid zeker een pak beter kon. Hier zijn we gegaan voor een houten voordeur in afrormosia, met een uitgesproken houtstructuur in het deuroppervlak.”

“Strikte afspraken een must”

“Doordat we heel wat muren en vloeren moesten uitbreken, was het best een pittig eerste deel van onze renovatiewerken. Ook de oude radiatoren en verwarmingsleidingen moesten verdwijnen en vervangen worden. Bovendien moest de nieuwe vloer precies op de juiste hoogte uitkomen, zodat deze perfect gelijk kwam te liggen met de rail van het schuifraam en het houten buitenterras.”

“Met andere woorden: de communicatie tussen onze bouwaannemers, de architect en het Ramenhuis moest dus tiptop in orde zijn. Dat is wat ons betreft uitstekend verlopen. Zeker gezien de krappe deadline: op zes maanden tijd moesten we klaar zijn. Ondanks alle Covid-onzekerheid zijn we daar samen knap in geslaagd.”

“Meer nog, de plaatsers van het Ramenhuis vroegen of ze nog een aantal kleine dingen mochten afwerken. Dingen die zij eigenlijk niet hoéfden te doen. Zoals het ophogen van de achterdeur, het verplaatsen van een glasoppervlak naar een ander raam en het kitten van alle ramen langs de buitenkant. Ook hun opmeter kwam op onze vraag meerdere keren snel en zonder probleem bij ons langs tijdens de verbouwingswerken. Dat vonden we allemaal heel bijzondere gestes. ”

Lees ook: Je oude ramen renoveren: een vlotte afhandeling in vijf stappen

Uniek én thuis

Het resultaat mag er zeker zijn. De karaktervolle raamrondingen in de buitengevel leven vandaag verder in het interieur van Wout en Dana en brengen – samen met hun nieuw schuifraam – meer licht binnen dan ooit tevoren.

“Het contrast tussen binnen en buiten, en tussen modern en klassiek, maakt het voor ons iets heel uniek. Ons huis is hierdoor een echt thuis geworden.”

(Ver)bouwen met de glimlach?

Bij een (ver)bouwtraject komen tal van afspraken en verplichtingen kijken. Dankzij onze vele jaren ervaring in raam- en deurrenovaties weten we precies waar we op dienen te letten tijdens een verbouwproject.

Laat ons dus zeker weten wat jouw plannen zijn! Ben je intussen op zoek naar extra inspiratie? Neem gerust een kijkje tussen onze referenties. En weet dat we je met veel plezier ontvangen in onze showrooms in Hasselt, Leuven of Olen!