Verzonken raamprofielen: 4 tips op weg naar een zorgeloze plaatsing
Verzonken raamprofielen, dat betekent minder profiel en dus een nog ruimere uitkijk. Droom je van schuifdeuren met verzonken plaatsing zodat bijvoorbeeld je binnenvloer naadloos overloopt in je terras? Om achteraf niet in de problemen te komen met vuil en water is het belangrijk om vooraf de juiste afspraken te maken. En dat begint al helemaal aan het begin van je bouwproject.
1. Verzonken raamprofielen zoals gedroomd? Hak al vroeg knopen door over je afwerking
Het lijkt logisch, maar maak precies duidelijk aan je architect hoe het eindresultaat in jouw hoofd staat geprent. Moeten binnen- en buitenvloer op perfect dezelfde hoogte in elkaar overlopen? Mag er een miniem opstapje aanwezig zijn? Kies je voor een monorail, duorail of zelfs drie rails?
Hoe meer informatie je aan je architect meegeeft, hoe duidelijkere informatie hij in jouw bouwplannen kan meegeven. Ga je voor terrastegels? Gegoten beton? Of toch eerder voor houten planken? En hoe dik wordt de opbouwhoogte? Allemaal centimeters die er toe doen aan het einde van de rit.
Ramen op maat,
wat kost dat?
2. Cruciaal: voorzie een duidelijk dorpelplan
Niet elke ramenfirma schotelt je een gedetailleerd dorpelplan voor. Nochtans is zo’n plan cruciaal voor de metselaar om de gevraagde aansluiting met je ramen en deuren te respecteren. Ook hier kan het kleinste misverstand ervoor zorgen dat je gedroomde verzonken raamprofielen altijd een droom zullen blijven. Goed communiceren dus met je ruwbouwaannemer!
Lees ook: Waarom je jouw dorpelplan best niet te laat aanvraagt
3. Hou je vloeropbouw in de gaten
Na je sanitair- en elektriciteitswerken is het tijd voor je vloeropbouw. Vloerisolatie, chape en tot slot je vloerafwerking. Maak steeds goede afspreken met je aannemers en architect met het oog op je verzonken raamprofielen. Het aantal centimeters gaat op korte tijd namelijk heel snel omhoog.
4. Onze tip: behoud toch een (klein) opkantje
Werk je met een 100% verzonken raamprofiel, dan liggen je binnen- en buitenvloerafwerking helemaal op hetzelfde niveau. Met als gevolg dat water sneller zijn weg naar binnen vindt indien je niet werkt met een afvoergootje of met een toereikend drainagesysteem onder je terras. Extra goede afspraken met je terrasbouwer zijn hier absoluut cruciaal. Een aflopend terras richting tuin is hoe dan ook een must om het regenwater buiten te houden.
Ook rondvliegende bladeren, stof en zand komen sneller in de rails van je schuifdeur terecht bij 100% verzonken raamprofielen. Wat op zijn beurt eens zo moeilijk te reinigen valt.
Bij Het Ramenhuis zijn we daarom voorstander om altijd een klein opkantje te behouden van buiten naar binnen. Een soort van halfverzonken raamprofiel, zeg maar. Visueel lopen je vloerafwerkingen binnen en buiten nog steeds perfect in elkaar over, ondanks het kleine niveauverschil, dat weliswaar een pak gemoedsrust met zich meebrengt.
Het Ramenhuis: van het ideale raam tot een foutloze plaatsing
Ook verzonken dus. Zoals je in deze blog kon lezen, staan we voor een duidelijke communicatie tussen onze klanten en hun bouwaannemers. Door standaard te werken met een gratis en gedetailleerd dorpelplan leggen we bovendien de basis voor een kwalitatieve plaatsing van je ramen en deuren.
Maar alles begint natuurlijk bij het kiezen van de juiste ramen. Pvc, aluminium of hout van Belgische topkwaliteit: bezoek onze toonzalen en doe er de nodige inspiratie op. Wij adviseren je met de glimlach. Komt het tot een samenwerking? Dan nemen onze eigen sterke plaatsers het van ons over. Tot iedereen met de glimlach afscheid neemt van elkaar.
Nog vragen? Stel ze via ons contactformulier.
Jouw project bespreken?
Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing