2 . 12 . 21

Raamkeuze anno 2021: pvc en aluminium als trendsetters

Als (ver)bouwers binnenkort hun nieuwe ramen mochten bestellen, dan zou de grote meerderheid voor pvc kiezen. Aluminium staat stevig op plaats twee. Houten raamprofielen lijken dan weer aan populariteit in te boeten. Althans volgens een grootschalige enquête bij meer dan 1.200 actieve bouwers en verbouwers.  

Heeft hout aan charme verloren?

Tijdens de enquête*, uitgevoerd in februari 2021, werd er zowel gevraagd naar de huidige ramen in de woning als naar het gewenste materiaal in het geval van een toekomstig bouwproject.

Wat meteen opviel was dat bijna de helft van de ondervraagden (40%) vandaag houten raamprofielen bezit. 49% heeft pvc raamprofielen in huis, terwijl amper 19% over aluminium profielen beschikt.

Welk materiaal van profielen zouden de ondervraagden vandaag kiezen voor hun bouwproject? Bijna 6 op de 10 (59%) zou voor pvc gaan en ook aluminium (37%) heeft aan volgers gewonnen. Opvallend: amper 10% zou nog voor hout kiezen.

raamkeuze

Veel houten raamprofielen in de huizen van de ondervraagde (ver)bouwers, maar als toekomstige investering winnen pvc en aluminium duidelijk aan populariteit.

 

Isolatiewaarde weegt door

Eén van de grootste redenen hierachter is dat het energieplaatje duidelijk aan belang blijft winnen. Het isolatievermogen van pvc is nu eenmaal sterker dan dat van hout. Ook al gaat dat ten koste van andere afwegingen zoals de natuurlijke uitstraling en warme charme van houten raamprofielen. Bovendien is de keuze in afwerking voor pvc enorm uitgebreid geworden.

Bij aluminium lijken dan weer factoren zoals kwaliteit en duurzaamheid de doorslag te geven. En ook de isolatiewaarde is er de laatste jaren sterk op verbeterd.

Daarnaast blijkt het eenvoudige onderhoud een belangrijke reden te zijn om voor pvc en aluminium te kiezen. Afhankelijk van de houtsoort en de gewenste afwerking, zijn regelmatig behandelen en onderhouden een must.

Lees ook: Pvc of aluminium ramen: meer dan een verschil in prijs

 

raamkeuze

De isolatiewaarde blijkt de doorslaggevende factor te zijn bij de materiaalkeuze van nieuwe ramen bij het overgrote deel van de ondervraagden.

Is hout dan afgeschreven?

Wat ons betreft: helemaal niet! Dat er een schifting gaande is, dat is duidelijk. Maar bij het Ramenhuis krijgen we nog steeds tal van (ver)bouwers over de vloer die kiezen voor karaktervolle, duurzame en energiezuinige houten ramen en/of deuren. Aan ons om samen voor die perfecte oplossing te gaan.

Wij nodigen je graag uit in onze toonzalen in Hasselt, Leuven of Olen om kennis te komen maken met onze verschillende materialen. Hout, pvc ramen van Schüco of aluminium ramen van Reynaers Aluminium: kom ons ruim aanbod van dichtbij ontdekken.

Meer vragen over de geschikte raamkeuze? Stel ze via ons contactformulier.

*Over de enquête

Deze enquête maakt deel uit van een grotere bevraging naar de trends in raam- en deurkeuzes binnen de Belgische markt. PMG Data & Surveys polste bij 1.256 Dobbit-lezers -actieve bouwers en verbouwers – naar hun huidige raammaterialen en hun toekomstige keuzes. 94% van de bevraagden was op het moment van de enquête eigenaar van een huis (89%) of appartement (5%).