Van 1.1 tot 0.4: de voor- en nadelen achter de verschillende Ug-waardes
Een Ug-waarde van 1.0 is de huidige isolatienorm voor beglazing in nieuwbouwwoningen en verbouwingen met vergunningplicht. Hoe lager dat cijfer, hoe beter de isolatiewaarde. Maar ook het prijskaartje varieert mee. In deze blog vertellen we je wat er achter elke isolatiewaarde schuilt en de impact ervan op het totaalplaatje.
Dubbele beglazing: 1.0 als beste prijs-kwaliteit
1.0-beglazing
Leg een isolerende coating over één van de glasbladen van 1.1-beglazing en voilà, de teller staat op 1.0. Combineer deze coating met kunststof afstandshouders – zoals de warm edge – en je ramen scoren aanzienlijk beter op vlak van isolatie. En dat voor een vergelijkbaar budget.
0.9-beglazing
Deze variant – standaard 1.1-beglazing met coatings op verschillende glasbladen – komt eigenlijk nog amper voor in de markt. Bovenop de hogere prijs oogt het glas donker, wat voor een onnatuurlijke lichtinval zorgt. Net zoals 1.1- en 1.0-beglazing is dit type glas opgevuld met het gas argon.
Ramen op maat,
wat kost dat?
0.8-beglazing
Binnen het segment van de dubbele beglazing is de 0.8-variant de meest performante isolator. Qua invulling is deze beglazing identiek aan 1.1-glas, maar het argon heeft plaats gemaakt voor krypton. Een isolatiemeester, maar met een bijhorend prijskaartje. Duurder zelfs dan de standaard triple beglazing.
Het voordeel van 0.8-beglazing: de hoge isolatiewaarde gaat perfect samen met een vrij dun en dus strak profiel. Daar waar het profiel rondom triple beglazing meer uitgesproken is.
Lees ook: U-waarde ramen: hoe kijk je voorbij de verkooptrucs?
Triple beglazing: voor doorgedreven isolatie
0.7-beglazing
Triple beglazing betekent twee – in plaats van één – glasspouwen. Deze spouwen zijn opgevuld met argon. De breedte van de spouwen blijft hier beperkt tot 10 à 12 millimeter. Minder gas betekent een lagere isolatiewaarde.
0.6- en 0.5-beglazing
Hetzelfde gas als hierboven, maar de spouwen zijn wel telkens 15 à 16 mm breed. Wat dus ook leidt tot een betere isolatie. Voeg er nog een laagje coating aan toe en we klokken af op een Ug-waarde van 0.5.
0.4-beglazing
De laagst mogelijke Ug-waarde, althans op dit moment. Dankzij – je raadt het al – het sterk isolerende krypton in de spouwen. Meteen ook meest prijzige oplossing in de markt. De geschikte oplossing wanneer energieverlies een absolute no go is en het budget het toelaat.
Lees ook: Dubbel of driedubbel glas: wanneer is het de meerprijs waard?
De ideale Ug-waarde: wat zijn jouw doelen en ambities?
Elke woning heeft unieke energiedoelen. Hoe ver reiken die van jouw (ver)bouwproject? Van 1.1 tot 0.4, bij Het Ramenhuis kan je terecht voor het volledige aanbod. Maar eerst bekijken we samen wat de beste opties zijn tegen het scherpst mogelijke budget, zonder jouw ambities overboord te gooien. Wij beloven eerlijk advies van een ervaren speler, steeds met de grootste kwaliteitsgaranties.
Heb je nog vragen voor ons of kom je eens graag langs om een kijkje te nemen in één van onze showrooms? Wij zetten de deur alvast op een kier.
Jouw project bespreken?
Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing