13 . 05 . 19

U-waarde ramen: hoe kijk je verder dan de verkooptrucs?

u-waarde ramen

Je kan niet langer om de isolatiewaarde van je ramen heen. Maar er heersen nog te veel misverstanden rond dit gegeven. En daar maken heel wat verkopers handig gebruik van. Welke U-waarde van je ramen is écht belangrijk en welke andere factoren zijn cruciaal om 100% waar voor je geld te krijgen?

U-waarde ramen: kijk verder dan het glas

Een U hier, een coëfficiënt daar. De getallen en letters vliegen je om de oren als je op zoek gaat naar nieuwe ramen. Ongetwijfeld doen de waardes 1.0 en 1.1 een belletje rinkelen. Dit zijn énkel de huidige isolatie-eisen voor hoogrendementsbeglazing. Concreet betekent dit:

  • Buiten is het 0°C
  • De binnentemperatuur bedraagt 20°C
  • De temperatuur van beglazing met een U-waarde van 1.1 bedraagt in deze omstandigheden 17,3°C. Voor enkel glas is dit amper 5,6°C.

Nu je dit weet, onthoud goed: er telt maar één cijfer. Vraag altijd naar de Uw. Dit is de isolatiewaarde van het volledige raam. Deze waarde mag maximum 1,5 bedragen in geval van een nieuwbouw of verbouwing met vergunning. Zo niet komen er strafpunten in je EPB-verslag te staan. De totale U-waarde voor je ramen wordt berekend op basis van de volgende factoren:

  • Profiel: pvc of aluminium? Hoeveel kamers?
  • Beglazing: hoogrendements- of triple glas? Argon- of kryptongas tussen de glasbladen?
  • Type afstandshouders tussen je glasbladen: pvc of aluminium?
  • Type raam: schuif, draaikip, …?

u-waarde ramen

Wat is dat met die kamers?

Dit profiel heeft twintig kamers, uw isolatiewaarde stijgt hier enorm door. Je zou deze uitspraak zomaar kunnen tegenkomen. Maar opnieuw: laat je niet te snel dingen aanpraten. Het klopt wel degelijk dat je isolatiewaarde van je profiel stijgt samen met het aantal kamers. Dat komt doordat lucht isoleert. Hoe meer je die lucht kan verdelen, hoe beter je profiel isoleert.

Toch durven verkopers er al eens een schepje of twee, drie bovenop doen. Tel de kamers dus best zelf even na. Belangrijk: een kamer staat gelijk aan een kolom, niet aan een apart vakje. Tel ook altijd van buiten naar binnen. Zo zie je op de foto bovenaan zeven kamers, terwijl je in totaal een twintigtal aparte vakjes kan tellen.

Bovendien heb je niets aan de isolatiewaarde van het profiel als het totaalplaatje niet voldoet. Zeker als je grote ramen met veel glas wenst. Want dan zal de U-waarde van je glas sterker doorwegen.

Tip: ga je voor pvc? Zorg dat er altijd zeven kamers aanwezig zijn. Voor aluminium is dit anders. Hier zit je meestal met drie kamers.

Vergeet de spacers niet

Laatste factor die meespeelt in de U-waarde van je ramen: de afstandshouder of spacer. Deze scheidt de verschillende glasbladen van elkaar. Glas isoleert het best in het midden, maar minder goed aan de buitenkanten. De afstandshouders neutraliseren de koudebrug aan de glasranden.

Kies je voor driedubbele beglazing, dan zitten er twee spacers in je raam. Er bestaan zowel aluminium als kunststof spacers. Die laatsten isoleren beter. Bij Het Ramenhuis werken we standaard met de gerenommeerde Warm Edge– en Thermix-spacers uit kunststof.

Dubbelcheck het aantal dichtingen

Tot slot spelen ook de dichtingen tussen profiel en glas een belangrijke rol in je isolatiewaarde. Bij Het Ramenhuis gebruiken we standaard drie dichtingen uit EPDM-rubber, zodat je ramen niet alleen thermisch, maar ook akoestisch beter isoleren.

Geen cijfergegoochel bij Het Ramenhuis

We hopen dat je dankzij deze blog beter gewapend bent tijdens je zoektocht naar nieuwe ramen. Je bent uiteraard altijd van harte welkom in onze showroom om ons ruime aanbod te komen bekijken. En om extra info te komen vragen. Wij zijn een open boek, we hebben geen geheimen voor onze klanten. Dus spring gerust binnen of stuur ons een mailtje.