5 . 01 . 22

Renovatieplicht vanaf 2023: wat betekent dit voor je ramen?

Noteer 1 januari 2023 alvast in je agenda. Koop je vanaf die dag een woning met een ondermaatse energiescore? Dan ben je binnen de vijf jaar verplicht om je woning stevig te renoveren. Sterk isolerende ramen maken daar zeker een belangrijk deel van uit. Ook als je met het idee speelt om je woning binnen enkele jaren te verkopen, denk je al best wat vooruit. Wat moet je onthouden over deze renovatieplicht?

Het overgrote deel van de woningen in Vlaanderen is ouder dan 1980. Met andere woorden: Van dubbele beglazing was er vaak nog geen sprake.

Willen we met zijn allen ervoor zorgen dat we minder verwarmen en dus ook minder CO2 uitstoten met het oog op een hoopvolle toekomst voor onze planeet, dan zijn beter geïsoleerde ramen – net als een betere dak-, gevel- en vloerisolatie – absoluut nodig.

Los van dit hele verhaal zorgen de stijgende energieprijzen voor een almaar onvoorspelbaardere energiefactuur. Reden te meer om het probleem bij de wortels aan te pakken, met andere woorden: ervoor zorgen dat de warmte zo lang mogelijk in je eigen woning blijft.

Waarom een renovatieplicht?

De renovatieplicht waar nu sprake van is, moet ons een gezamenlijk duwtje in de rug geven om de vooropgestelde CO2-doelen ook effectief te behalen.

Vlaanderen is duidelijk: koop je vandaag een woning met energielabel E of F – de meest energieverslindende woningen in het rijtje – dan heb je in principe onbepaalde tijd om je woning te renoveren.

Wie diezelfde woning vanaf 1 januari 2023 koopt, krijgt maximum vijf jaar de tijd om die energiezuiniger te maken en te upgraden naar een woning met minimum een D-label.

Belangrijk voor kopers en verkopers

Als toekomstige koper en/of verhuurder van zo’n E- of F-woning is het vanaf 2023 dus eens zo belangrijk om je budget goed in te schatten. Steek je namelijk te veel geld in de pure aankoopprijs, dan schiet er plots weinig over om je renovatiekosten nog te bekostigen.

Het gevolg is dat ook verkopers van energieverslindende woningen best niet te lang bij de pakken blijven zitten. Hoe meer renovatiewerk toekomstige kopers zelf in het pand dienen te steken, hoe groter de kans dat ze nog voor het eerste bod zullen afhaken. Met andere woorden: je woningwaarde zal eronder lijden. Meer nog: appartementen en woningen met een label F komen vanaf 2025 zelfs in aanmerking om ongeschikt verklaard te worden.

renovatieplicht

De meeste woningen die vandaag te koop staan, beschikken wellicht minstens over dubbele beglazing, maar zijn daarom nog geen garantie met het oog op een lage energiefactuur.

Renteloze leningen én negatieve rentes

Renoveren is investeren. Gelukkig is er samen met de renovatieplicht ook financiële ondersteuning op komst. Zo kan je – afhankelijk van het energielabel waar je op mikt – in aanmerking komen voor een renteloze lening en zelfs voor een lening met negatieve rente. Bovendien bestaan er nog verschillende premies waar je mogelijk recht op hebt.

Staar je niet blind op de beglazing van je ramen

De meeste woningen die vandaag te koop staan, beschikken wellicht minstens over dubbele beglazing, maar zijn daarom nog geen garantie met het oog op een lage energiefactuur. Zo zijn de profielen meestal helemaal verouderd en achterhaald. Denk maar aan die typische aluminium profielen van vroeger waar de condensatie letterlijk vanaf druppelt eens het buiten wat killer wordt. Of mogelijk is er van hoogrendementsbeglazing absoluut nog geen sprake.

De echte isolatiewaarde van een raam hangt af van een optelsom van verschillende factoren. Van de materiaalkeuze van je profielen en de dikte van je beglazing tot de kleinere, technische details die samen opgeteld nog méér het verschil maken.

Grote renovatieplannen? Wij hebben sterk advies in huis!

Worden je renovatieplannen steeds concreter, maar ben je nog helemaal niet uit je ramenkeuze? Bij het Ramenhuis begeleiden we maandelijks tal van klanten met hun renovatieverhaal. En dat begint al bij een gedetailleerde en kwalitatieve offerte.

Kom zeker eens bij ons langs om jouw verhaal te doen. Neem contact met ons op of breng een bezoekje aan een van onze toonzalen in Hasselt, Leuven of Olen.

Op zoek naar meer info over de aangekondigde renovatieplicht? Lees er hier meer over.