7 signalen dat het hoog tijd is om je ramen te vervangen
De nieuwste generatie kwaliteitsramen heeft een gemiddelde levenscyclus van minstens 35 à 40 jaar. Afhankelijk van de herkomst, de degelijkheid en het onderhoud van de materialen kan de levensduur van je huidige ramen echter fors afwijken. Wanneer weet je dat je bestaande buitenschrijnwerk er stilletjes aan de brui aan geeft en wordt je ramen vervangen prioriteit nummer één?
1. Er vormt zich schimmel rondom je ramen
Het grootste alarmsignaal. Vanaf het moment dat er zich schimmel rondom je ramen manifesteert, is het geen optie meer om nog lang te wachten om je ramen te vervangen. Schimmel is namelijk een rechtstreekse aanslag op de gezondheid van iedere bewoner. Pak meteen ook de isolatie en verluchting van je woning aan om het probleem definitief van de baan te krijgen.
Tip: hevige condensvorming vormt een mogelijke indicatie van beginnende schimmelproblemen. Toch hoeft condens niet altijd een slecht teken te zijn.
Ramen op maat,
wat kost dat?
2. Je hebt nog enkele beglazing
Een woning met enkele beglazing stapelt de energieverliezen – en de bijhorende verwarmingskosten – snel op. Bovendien loopt ook de score op je EPC-certificaat zeer hoog op bij een eventuele verkoop of verhuur van je woning, wat op zijn beurt potentiële kopers of huurders kan afschrikken. Met het risico dat je woning zelf onbewoonbaar dreigt verklaard te worden.
3. Je woning is minder gewapend tegen de temperaturen
Het aantal zeer warme dagen per jaar stijgt. Bij extremere temperaturen vormen gedateerde ramen een minder goede buffer tegen het weer buiten. Met andere woorden, het comfortniveau binnen daalt.
4. Je scharnieren beginnen stuk te gaan
Je ramen gaat niet meer bepaald soepel open en dicht. Dit komt omdat je scharnieren tekenen van slijtage beginnen te vertonen. Op korte termijn gaan je ramen steeds meer afhangen.
Meestal is het niet meer mogelijk om je bestaande scharnieren te laten vervangen, simpelweg omdat de gevraagde onderdelen niet meer geproduceerd of verdeeld worden.
5. De bewegende delen beginnen te haperen
Je raambeslag, zoals je raamkrukken, blijft haperen of zelfs blokkeren. Ook hier is de kans klein dat je nog aan vervangingsonderdelen geraakt. Bovendien loopt de kostprijs van zo’n specifieke herstelling snel op.
6. Er zit een doffe schijn op je beglazing
Er lijkt constant een soort van wasem op je beglazing te zitten, alsof het glas is aangedampt. Maar hoe hard je het ook probeert, je krijgt je ramen niet meer volledig proper.
In zo’n geval raden we je ten zeerste af om enkel je beglazing te vervangen. Bij beter isolerende beglazing worden je oude raamprofielen de nieuwe thermische zwakke schakel. Met andere woorden, zij geven straks kou en vocht door richting binnen.
7. Het hout van je profiel is eraan
Houten raamprofielen die ver voorbij hun houdbaarheidsdatum zijn? Het is zeker een mogelijkheid. Eens deeltjes hout beginnen af te brokkelen of je plots met je vinger door het hout zit, neem je best eens contact op met een ramenleverancier.
Je ramen vervangen? Kom eens kijken bij Het Ramenhuis
Het Ramenhuis staat voor je klaar met de gepaste oplossing. Voor elk budget hebben we meerdere, sterke oplossingen in huis. Ramen, maar ook deuren die zich moeiteloos tientallen jaren van hun beste kant laten zien. Kom zeker eens kijken in één van onze toonzalen of contacteer ons voor meer info of een persoonlijke afspraak. Of vraag al meteen je offerte aan.
Jouw project bespreken?
Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing