Condens op ramen? Dat kan ook goed nieuws betekenen
Je hebt pas gebouwd en hebt splinternieuwe driedubbele beglazing. Of je hebt net je oude ramen laten vervangen. Toch tref je tot je grote verbazing condens aan op je ramen. Wees gerust, er is niets aan de hand met je ramen. Meer nog, het is een teken dat ze net doen wat ze moeten doen.
Enkele beglazing: condens is onvermijdelijk
We hebben geleerd uit ons verleden. Wie vroeger enkele ramen had, herinnert zich ongetwijfeld de vaak bewasemde ramen langs de binnenzijde. Vooral als het buiten kouder werd. Of na quasi iedere kooksessie.
De uitleg is simpel. Het vocht in de lucht zet zich af op het koudste punt in de buurt. Gezien de povere isolatiewaarde van enkel glas, leidt dit al snel tot condens op de binnenkant van het raam.
Dubbele beglazing: vaarwel condens op ramen!
Met de intrede van dubbel glas verdween het grootste deel van de condensatieproblemen. Zowel langs de binnen- als de buitenzijde. Logisch, want dubbele ramen isoleren beter.
Ook aan de buitenzijde komt condens amper voor bij dubbele beglazing. Er geraakt namelijk net genoeg warmte tot buiten zodat het raam ook daar niet aanslaat.
HR- en driedubbele beglazing: guess who’s back?
De nieuwste generatie ramen isoleert zo goed dat je – ironisch genoeg – terug af en toe te maken krijgt met condens. Maar enkel aan de buitenzijde van je woning. Dit is volledig onschuldig en komt enkel voor onder bepaalde omstandigheden. Doe zeker eens de test ter controle:
- Het temperatuurverschil tussen dag en nacht loopt sterk op (bijvoorbeeld rond de herfstperiode)
- Sterk isolerende beglazing: de warmte van binnen raakt amper nog naar buiten. Bijgevolg is het koudste punt van je raam de buitenkant.
- Het is een tijdje regenachtig of mistig geweest buiten.
Al deze factoren dragen bij tot condens op de ramen, hoe sterk ze ook isoleren. Maar geen zorgen, bij de eerste zonnestralen of oplopende temperaturen verdwijnen ze snel.
Toch nog condens binnen?
Krijg je toch vaker met condens te maken dan je lief is? Dan heeft dat wellicht andere oorzaken. In goed geïsoleerde woningen met een gebrekkige verluchting kan het vocht je woning niet meer uit.
Bijgevolg slaat de condens op je ramen, maar na verloop van tijd ook op je muren. Met ongezonde schimmelvorming tot gevolg. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor op badkamers (douche, bad…), in wasplaatsen (droogkast zonder afvoer) en slaapkamers (zweetafgifte ’s nachts).
Tip: zet je ramen een nacht of twee op kipstand en kijk of het probleem nog steeds aanwezig is.
Het Ramenhuis: altijd voldoende verluchting
Wist je trouwens dat je élk raam bij Het Ramenhuis (indien technisch mogelijk) voorzien is van een minikipstand van enkele millimeters breed? Net genoeg voor een goede verluchting zonder de storende geluiden of trek.
Meer info over de juiste keuze van je ramen? Stuur ons zeker een mailtje of wandel gewoon binnen in onze showrooms in Hasselt of Leuven.