23 . 11 . 18

Dubbel glas verplicht vanaf 2020: voorkom nare gevolgen!

dubbel glas verplicht

Heb je in jouw woning nog ergens ramen met enkel glas? Dan moet je hier het komende jaar mogelijk nog ingrijpen. Want vanaf 2020 is dubbel glas verplicht voor elke woning in Vlaanderen. Dit geldt zowel voor huur- als voor koopwoningen.

Deze verplichting geldt wel alleen voor ramen in leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers. Voor bijvoorbeeld zolders, traphallen of garages is het dus niet nodig om je oude ramen te vervangen voor 2020. Toch blijft het voor jouw energiefactuur en voor het comfortgevoel in huis een goede zaak om overal in huis minstens dubbel glas te voorzien.

Dubbel glas verplicht: strafpunten op komst

Indien jouw woning vanaf 1 januari 2020 niet voldoet aan de nieuwe eisen van de Vlaamse overheid kan een woning “strafpunten” krijgen. Concreet ziet dat er als volgt uit. Je krijgt:

  • 3 strafpunten voor één raam met enkele beglazing;
  • 9 strafpunten voor meer dan één raam met enkele beglazing.

Meer nog. Vanaf 1 januari 2023 wordt het aantal strafpunten opgetrokken naar respectievelijk 9 en 15. Woon je in een eengezinswoning of appartement met 15 of meer strafpunten? Dan kan de overheid je woning zelfs ongeschikt verklaren! Dit betekent dat je als eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken of te mogen verhuren, in het geval van een huurwoning.

Schakel onze adviseurs in

De gevolgen voor de eigenaars en verhuurders zijn dus aanzienlijk. Je kan op een inventarislijst terechtkomen waardoor je een heffing moet betalen. Of erger nog, het wordt strafbaar om de woning op dat moment en in die staat nog te verhuren. Een lopend huurcontract kan nietig worden verklaard én de huurder kan het te veel betaalde huurgeld zelfs terugvorderen.

Met andere woorden: heb je nog enkel glas, dan wordt het hoog tijd om actie te ondernemen en niet te wachten tot december 2019 om nieuwe ramen te laten plaatsen. Grijp dus in voordat dubbel glas verplicht is. Onze adviseurs helpen je graag met het inschatten van je project. Kom gerust eens bij ons op de koffie.

Bron: Wonen Vlaanderen