Kostprijs buitenschrijnwerk: één getal keert vaak terug
“Beste Ramenhuis, ik heb tien nieuwe ramen nodig. Hoeveel gaat mij dat kosten?” Hoe graag we het antwoord ook zouden willen geven, het is niet mogelijk om zomaar een gemiddelde kostprijs op buitenschrijnwerk te plakken. Wat die prijs precies de hoogte of laagte in doet schieten, daarover kunnen we je wel één-op-één adviseren.
10% (of toch ongeveer)
Als we toch voorzichtig een cijfer mogen opwerpen, dan gaan we voor 10%. In een gemiddelde nieuwbouwwoning gaat ongeveer 10% van het totaalbudget naar ramen en deuren. Op een woning van 280.000 euro is dat dus om en bij de 28.000 euro. Maar meerdere keuzes kunnen dat aandeel nog beïnvloeden.
Welk materiaal kies je?
Pvc, hout en aluminium vormen de top drie van meest gekozen profielmaterialen. Qua kostprijs spant aluminium de kroon. Dan volgen hout en tot slot pvc. Natuurlijk heeft elk materiaal zijn sterke punten. Die vind je hier allemaal terug.
Oh ja, hoe meer je jouw ramen onderverdeelt in vakjes, hoe meer de prijs stijgt. Denk bijvoorbeeld aan ramen met kruishouten. Dat komt omdat profielen meer kosten dan glas. Daarom zal een vast raam in de regel ook goedkoper zijn dan een raam met één opendraaiende vleugel.
Dubbel of triple glas?
De kostprijs van je buitenschrijnwerk steunt natuurlijk ook op je glaskeuze. Dubbele, HR- of driedubbele beglazing? Hoe meer glas, hoe zwaarder je profielen en dus hoe groter je eindkost. Ook extra’s zoals zonwerend glas hebben hun impact op de prijs. Spreek goed af met je ramenleverancier waar jouw prioriteiten liggen.
Sloten en afwerking
De laatste factor die aanzienlijk mee weegt op de kostprijs van je buitenschrijnwerk? Veiligheid en afwerking. Specifieker, het slotenwerk en het beslag op ramen en deuren. Dat kan in totaal oplopen tot een paar honderd euro.
Kostprijs buitenschrijnwerk: vergelijk goed je offertes!
Moet de ramenjacht nog beginnen of zit je volop in de beslissingsfase? Zorg dat je minstens drie offertes van verschillende leveranciers in handen hebt (hier kan je trouwens een offerte bij ons aanvragen 😉 ). En bestudeer duidelijk de inhoud.
Wat maakt een offerte compleet en waar dien je zeker op te letten? Dat lees je in deze blog!