Een renovatie met verschillende karakters, tot de ramen toe
Toon en Maude renoveerden een leegstaande woning uit de jaren 50 en maakten er hun eigen mix van authentiek en modern van. Een verzoening tussen hun hedendaagse comfortnoden en van alles wat deze oude villa ooit was. En dat komt ook duidelijk naar voren in de keuze van hun ramen en deuren.
Twee werelden
“Op het moment dat we het huis kochten, stond het al zeven jaar leeg. Maar al bij al stond de woning nog heel stevig in zijn funderingen. Onze architect wilde oorspronkelijk een heel moderne bouw ervan maken, maar wij wilden toch zoveel mogelijk authentieke elementen behouden.”
“Uiteindelijk hebben we de volledige voorzijde en een stuk van de zijkant van de woning behouden. Hoe meer je naar de achterzijde van de woning wandelt, hoe moderner de woning wordt. Die overgang wilden we zeker ook in ons buitenschrijnwerk laten terugkomen. Als je rond de woning loopt, zal je trouwens ook een mix van arduinen en aluminium vensterbanken tegenkomen.”
“Voor onze ramen aan de voorzijde gingen we volop voor de steellook van Reynaers Aluminium. Om het authentieke karakter extra te benadrukken, kozen we voor opgekleefde kruishouten met Wiener Sprossen. Om te kijken wat het mooiste effect zou geven, hebben we de vakjes op voorhand afgeplakt met tape en zo de vergelijking gemaakt. Simpel, maar het werkte wel (lacht). Achteraan zijn we voor de Masterline 8-reeks van Reynaers gegaan. Daar zijn het grote raampartijen die de klok slaan.”
Van Instagram-foto tot voordeur
“De oorspronkelijke woning had een mooie ronde, houten voordeur. Ons budget liet op dat moment helaas niet toe om een nieuwe ronde deur te plaatsen. Dus gingen we online op zoektocht. Op Instagram kwamen we de ideale voordeur tegen. We vroegen aan Het Ramenhuis of ze hetzelfde idee op maat konden uitwerken. Ze gingen hier meteen in mee en het resultaat bleek quasi identiek. Achteraf bekeken, is dat eigenlijk wel heel straf.”
“Ze hadden ons zelfs een budgetvriendelijkere oplossing voorgeschoteld. In plaats van de voordeur rond af te werken, stelden ze een design voor dat er langs buiten wel uitziet als een boog, maar in werkelijkheid een rechthoekige deur is.”
“Voor de afwerking kozen we trouwens voor afrormosia, omdat het een heel duurzame en stevige houtsoort is, die maar beperkt vergrijst doorheen de jaren.”
“Naast elkaar zitten en gewoon naar buiten kijken”
Naar de achtertuin dan, waar de ramen helemààl de show stelen. “Beneden loopt ons schuifraam door in de keuken, de eetkamer en de leefruimte. Als we overdag aan tafel zitten, gaan we zelfs altijd langs elkaar zitten, zodat we samen naar buiten kunnen kijken (lacht).”
“Boven kozen we voor een grotendeels vast raam in onze slaapkamer en dressing. Eén klein deel van het raam kan je wel op kipstand zetten en werkt met een ingewerkt slotje in het handvat.”
“Om de bredere Masterline 8-profielen toch zo slank mogelijk te doen ogen, lieten we de houten gevelbekleding een stukje over de profielen heen komen. Zo komt het geheel meteen een pak strakker binnen.”
Extra lichtinval in de woonkamer
Het meest opvallende raam kom je misschien wel tegen in de woonkamer. “Om extra licht binnen te brengen in de woonkamer, koos de architect ervoor om de nieuwe, houten (thermo ayous) uitbouw te onderbreken met een smal, langwerpig vast raam. Dat zorgt vandaag wel voor een frisse toevoeging aan de ruimte, vinden we.”
“Als je dat raam langs buiten bekijkt, zie je trouwens dat een aluminium profiel letterlijk de verbinding maakt tussen het nieuwe en het oude gedeelte van de woning. We zijn heel blij dat Het Ramenhuis al die details in ons ontwerp perfect heeft uitgewerkt.”
Zelf ook een (ver)bouwproject op til?
Modern, klassiek of beide tegelijk? Het project van Toon en Maude toont dat we graag met je meedenken over hoe we jouw gedroomde ramen en deuren optimaal tot uiting laten komen in je woning. Is er ook bij jou een (ver)bouwproject op komst? Kom zeker bij ons langs in één van onze toonzalen in Hasselt, Leuven en Olen. En breng gerust je woningplannen mee!
Nog vragen? – Offerte opmaken?