29 . 10 . 19

Kruishouten voor je landelijke ramen: opgekleefd of ingewerkt?

kruishouten

Wie op zoek is naar landelijke ramen in aluminium of pvc staat er misschien niet echt bij stil. Maar in tegenstelling tot houten ramen met hun opgekleefde kruishouten, heb je niet één, maar drie types van kruishouten. Met elk zijn eigen voordelen en aandachtspunten.

Optie 1: ingewerkte kruishouten

Deze variant zit helemaal ingewerkt tussen je glasbladen. Ga je met je hand over het raam, dan voel je dus niets van de kruishouten. Anders verwoord, je raam bestaat aan elke zijde uit één volledig doorlopend glasvlak. Ramen met een ingewerkte variant komen daarom aan een lagere prijs en zijn bovendien eenvoudiger in onderhoud.

Let wel, qua isolatiewaarde scoren je ramen een tikkeltje minder goed. Dit komt doordat er geen isolerend gas zit in de ruimtes waar het kruishout aanwezig is. Bovendien kan er een kleine reflectie in je glas zichtbaar zijn.

Tip: triple beglazing vormt visueel geen goede combinatie met ingewerkte kruishouten. Wij laten in onze showroom graag zien waarom.

Ingewerkt in het glas

Optie 2: opgekleefde kruishouten

De klassieke manier om je raam visueel onder te verdelen in verschillende vlakken. Deze opgekleefde variant ligt bovenop het glasvlak en voegt een mooi reliëf toe aan het geheel. Bij Het Ramenhuis heb je de keuze tussen drie looks: de traditionele, de retro- of de steellook.

Esthetisch top, maar wel met een iets hogere prijs. Er is namelijk meer materiaal nodig om het raam af te werken, omdat er zowel tegen de binnen- als de buitenzijde van het raam kruishouten zitten. Er komt hier ook meer onderhoud bij kijken dan bij de ingewerkte versie.

kruishouten

Opgekleefd, steellook

Optie 3: Weense kruishouten

Een variant op de opgekleefde kruishouten. In het vakjargon vooral bekend als Wiener Sprosse. Deze variant vormt een soort van combinatie tussen opgekleefde en ingewerkte kruishouten. Visueel lopen de houten mooi door over elke glaslaag heen, zonder weerspiegelingen in het glas. Qua prijs is dit de minst goedkope variant van de drie.

Wil je het eens met je eigen ogen zien?

Spring gerust eens binnen in onze showroom. We hebben alle stijlen in huis en geven je graag bijkomende uitleg. Of stuur ons een mailtje of bel ons even op.

Jouw project bespreken?

Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing