16 . 11 . 20

Welke rolluiken kopen? Alles begint met je bouwplannen

welke rolluiken kopen

Welke rolluiken je kan kopen, hangt eerst en vooral af of er nieuwe ramen komen. Bouw je een nieuwe woning of staat er een grondige renovatie op het programma? Of net niet? We overlopen jouw verschillende opties.

Je huidige ramen behouden?

Valt je keuze definitief op rolluiken, maar ben je niet van plan om je bestaande ramen te vervangen? Dan heb je in principe maar één mogelijkheid: voorzetrolluiken plaatsen.

Op vlak van isolatie is dit met voorsprong de beste keuze, want het rolluik bevindt zich volledig aan de buitenzijde van je woning. Er komen met andere woorden geen breekwerken aan te pas en je bouwschil wordt niet onderbroken. In ruil geniet je van zonwering die je – bovenop je ramen – beschermt tegen de koude in de winter en tegen de hitte in de zomer. Leuk voor je dagelijks comfort en mooi meegenomen op de energiefactuur.

Woon je naast een drukke straat of in een levendige woonkern? Dan bieden voorzetrolluiken ook bijkomende akoestische bescherming. Nadeel van dit systeem – tenminste als je van een strakke of minimalistische gevel houdt – is dat de rolluikkast zichtbaar blijft langs buiten.

Voorzetrolluiken zijn zowel thermisch als akoestisch top. Bovendien komen er geen breekwerken aan te pas bij het plaatsen.

Nieuwe ramen op komst?

Bij een nieuwbouw of bij een ingrijpende renovatie – waarbij de oude ramen plaats ruimen voor nieuwe exemplaren – heb je de keuze tussen opbouwrolluiken (combirolluiken) of inbouwrolluiken.

Heb je niet voldoende ruimte om het volledige rolluiksysteem te integreren boven je nieuwe ramen, dan zijn opbouwrolluiken je esthetisch beste optie. De rolluikkast wordt dan al tijdens de productiefase bovenop het raamprofiel vastgemaakt. Daarna worden ze samen als één geheel geïnstalleerd. Langs de buitenzijde zie je niets meer van de opbouw, maar wel nog langs de binnenzijde.

De visueel meest strakke oplossing is het inbouwrolluik. De naam zegt het zelf, zowel langs de buiten- als de binnenzijde (mits extra afwerking) zie je niets meer van het rolluiksysteem. Deze rolluiken zijn alleen geschikt voor nieuwbouw- of verbouwingsprojecten waar er voldoende inbouwruimte is voorzien boven de ramen.

welke rolluiken kiezen

Inbouwrolluiken zijn alleen geschikt voor nieuwbouw- of verbouwingsprojecten waar er voldoende inbouwruimte is voorzien boven de ramen.

Let wel: opbouw- en inbouwrolluiken vormen kleine koudebruggen omdat je bouwschil onderbroken wordt. Doordat de huidige generatie rolluiksystemen degelijk thermisch geïsoleerd zijn, blijft deze koudebrug beperkt. Hou er wel rekening mee dat een neergelaten rolluik het geluid van buiten versterkt. Je lege rolluikkast werkt op zo’n moment als klankkast.

Ramenhuis-tip: vervang je je oude inbouw- of opbouwrolluiken? Vervang dan ook best je bestaande ramen. De nieuwe rolluikbladen zullen namelijk niet meer compatibel zijn met je oude rolluikgeleiders. Met klapperende of haperende rolluiken tot gevolg.

welke rolluiken kopen

Heb je niet voldoende ruimte om het volledige rolluiksysteem te integreren boven je nieuwe ramen, dan zijn opbouwrolluiken je esthetisch beste optie.

Welke rolluiken kopen: vraag ons advies

Bij Het Ramenhuis hebben we alle rolluiksystemen in huis. Wij tonen je graag hoe elk afzonderlijk systeem eruitziet én werkt. Ook voor verdere vragen kun je bij ons terecht. Wij staan zoals steeds voor rechttoe rechtaan advies met de glimlach. Stuur ons een mailtje of nog beter, breng een bezoekje aan één van onze toonzalen. Of vraag nu al online je offerte aan.

Jouw project bespreken?

Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing