Verplichte verzekering aannemer: waarom je altijd op je hoede moet blijven
We wensen het niemand toe, problemen met zijn ramen of deuren. Gelukkig ben je als consument sinds vorig jaar veel beter beschermd tegen eventuele bouwfouten. Wat moet je weten over de verplichte verzekering voor aannemers, beter bekend als de wet-Peeters, en hoe wapen je je het best tegen eventueel onheil?
1. Verplichte verzekering aannemer: wanneer kan je deze aanspreken?
De aansprakelijkheidsverzekering is een financiële houvast voor (ver)bouwers als de aannemer of andere bouwpartners (architect, studiebureau…) de kwaliteit van de werken niet kunnen garanderen. De aannemer wordt onder bepaalde voorwaarden verplicht om de fouten of schade te compenseren.
Voor deze wetgeving rond de tienjarige aansprakelijkheid er was, bleek het voor de bouwheer soms heel moeilijk om een schadevergoeding te bekomen. Bijvoorbeeld als de aannemer in rode cijfers zat of zijn fout weigerde te erkennen.
Concreet, in welke gevallen kan je beroep doen op de verzekering?
- De fout is zichtbaar binnen de tien jaar na de oplevering
- Het moet gaan om een uitvoeringsfout in de gesloten ruwbouw, met andere woorden op vlak van stabiliteit, soliditeit en waterdichtheid. Bijvoorbeeld: er komt water binnen via je ramen.
- Productiefouten, bijvoorbeeld aan het glas of het profiel, vallen onder de productgarantie, niet onder de aansprakelijkheidsverzekering.
2. Verplicht… dus iedere aannemer is verzekerd?
Nee, helaas is nog niet iedere aannemer in orde met deze nochtans verplichte verzekering. Een reden te meer om als klant extra waakzaam en voorbereid te zijn bij het bestellen van je ramen en deuren.
Bovendien moest vroeger iedere ramenfirma geregistreerd aannemer zijn. Dat is vandaag niet meer het geval. Bijgevolg kan letterlijk iedereen uit het niets beginnen met ramen verkopen. Er bestaat namelijk niet zoiets als examens voor raamleveranciers.
3. Dus blijf kritisch… en koop lokaal
We begrijpen zeer goed dat de prijs een belangrijke factor is tijdens je bouw- of renovatieproject. Maar één foute investering weegt financieel een pak zwaarder door dan investeren in ramen en deuren van gegarandeerde kwaliteit en duurzaamheid.
Daarom is onze tip: werk samen met lokale leveranciers die hun materialen hier, in België, produceren. Dat is meestal een eerste grote kwaliteitsborging.
En durf ook gerust meteen de vraag te stellen: bent u in orde met de verplichte verzekering voor aannemers en kan u dat aantonen?
Bij Het Ramenhuis mag je op beide oren slapen
Wij zijn netjes in orde met onze verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers. Daar hoef je je dus al geen zorgen over te maken. Maar ook onze productgaranties zijn de moeite waard. Als CE-gekeurd ramenleverancier en AD certified partner bieden we respectievelijk:
- 10 jaar garantie op lakfouten bij aluminium ramen van Reynaers
- 12 jaar garantie op fouten in kleur- of vormvastheid van onze Schüco pvc-profielen en hun beslag (bewegende delen, scharnieren, raamkrukken…)
Heb je nog verdere vragen over de tienjarige aansprakelijkheid of over onze verschillende garantievoorwaarden? Stuur ons een mailtje en je ontvangt snel een antwoord!