11 . 10 . 17

PVC ramen en deuren: een wereld van kleuren

Bij de aankoop van PVC ramen en deuren komt er het onvermijdelijke moment dat je moet beslissen over de kleur. Die keuze is veel meer dan kiezen tussen de typische witte of crèmekleurige raamprofielen uit de jaren ’80. Cijfers van de raamconstructeurs geven aan dat zelfs 80% van de verkochte PVC ramen en deuren op één of andere manier gekleurd zijn. Welke mogelijkheden heb je zoal?

Optie 1: in grote hoeveelheden

De meest bekende types zijn uiteraard de raamprofielen die in grote hoeveelheden gekleurd worden. Deze worden voornamelijk aangeboden in wit of crème (ook wel beige genoemd) en hebben als voornaamste eigenschap dat ze goedkoper zijn dan de gekleurde of gefolierde raamprofielen. Andere kleuren worden niet in grote hoeveelheden verkocht omdat ze onderhevig zijn aan verkleuring. Grijze of bruine raamprofielen worden dan weer als basis voor gekleurde ramen gemaakt.

Optie 2: met folie

De meeste PVC ramen en deuren in kleur zijn voorzien van een folie. Deze folie wordt machinaal aangebracht na de productie van het profiel. Een folie voor jouw PVC ramen en deuren? De folie is verkrijgbaar in:

  • een houtnerfstructuur: de meest bekende variant
  • een gladde variant: granulé
  • met een korrelige structuur: in navolging van het succes van structuurlak bij aluminium ramen
  • diverse houtimitaties: al neemt het aandeel af.

De meest verkochte kleuren voor PVC ramen en deuren zijn zowel grijstinten als enkele donkere kleuren als zwartgrijs, grafietzwart en gitzwart. Het grote voordeel van deze folies? Ze kunnen zowel aan de binnen- als buitenzijde van het raam worden aangebracht, waardoor je zowel een unicolor of bicolor raam bekomt. De kleurmogelijkheden zijn op die manier grenzeloos. Een aanbieder met 60 kleuren in z’n gamma bijvoorbeeld? Die geeft je algauw 3.600 kleurvarianten door de verschillende combinaties, mogelijk aan binnen- en buitenzijde.

Optie 3: lakken

Hoewel dit procedé nog niet helemaal op punt staat en erg duur is, bestaat sinds enkele jaren ook de mogelijkheid tot het lakken van je PVC ramen en deuren. Hierbij wordt de automotive coatingtechnologie en know-how uit de auto-industrie gebruikt.

Het grote voordeel? Je kan een zeer hoge glansgraad bereiken op de profielen. Meer en meer leveranciers introduceren deze techniek dan ook in hun gamma. In theorie zou je hier de meest ruime kleurkeuze mogen verwachten. De praktijk wijst echter uit dat ook de kleurmogelijkheden uit de automobielsector zijn overgenomen. Concreet: de meeste aanbieders hebben doorgaans een 12 à 15 kleuren in hun gamma. Dit heeft ongetwijfeld met voorraadbeheer en bijhorende kosten te maken.

PVC ramen en deuren: conclusie?

De kleurmogelijkheden voor jouw toekomstige PVC ramen en deuren zijn dus eindeloos! Dat maakt het niet bepaald makkelijk om te kiezen. Twijfel je nog? Kom eens langs in onze showroom en wij helpen jou vergelijken.