25 . 06 . 18

Inbraakbeveiliging ramen en deuren: hoe hou je inbrekers tegen?

inbraakbeveiliging ramen en deuren

De vakantie staat voor de deur. Figuurlijk dan. Wie er in deze periode soms letterlijk voor je (achter)deur en ramen staat, zijn figuren met minder goede bedoelingen: inbrekers! Met deze tips verhoog je de inbraakbeveiliging van je ramen en deuren.

De inbraakbeveiliging van je ramen en deuren begint vreemd genoeg niet met je buitenschrijnwerk. Om te beginnen, is het belangrijk dat een potentiële inbreker niet kan zien dat je weg bent. Tip één: creëer een bewoonde indruk. Hoe je dat doet?

  • Laat licht branden met een tijdsschakelaar.
  • Zorg ervoor dat je brievenbus niet uitpuilt.
  • Gooi je vakantieplannen niet te grabbel op social media.

Ook tip twee is relatief simpel: sluit alles netjes af voor je vertrekt. En laat je sleutels niet rondslingeren… (En neen, ze verstoppen onder je deurmat is ook geen goed idee.)

Veiligheidscilinder

Tip drie heeft wél te maken met de inbraakbeveiliging van je ramen en deuren zelf. Een veiligheidscilinder, die niet kan worden stukgeboord, voorkomt veel ellende.

SKG-norm

De sluiting van je deur zelf is ook belangrijk. Als je voor een nieuwe buitendeur gaat, kies dan voor een SKG-gekeurde deur. SKG is een merkonafhankelijk puntensysteem om de inbraakveiligheid te quoteren.

Wist je dat een 2 sterren SKG-gekeurde deur inbrekers minstens drie minuten tegenhoudt? Dat lijkt niet veel, maar voor een inbreker die snel en geruisloos binnen wil geraken, is dat een eeuwigheid. En het signaal dat hij best zijn geluk ergens anders beproeft…

Meerpuntsluiting

Een goede meerpuntsluiting is belangrijk voor een buitendeur. De nieuwste generatie deuren is dan ook uitgerust met automatische dagschieters (vergrendelingspunten) die de deur op drie plaatsen automatisch vergrendelen.

Veiligheidsglas

De inbraakbeveiliging van ramen en deuren verbeteren, betekent ook kiezen voor veiligheidsglas. Bij ramen wordt er vaak gewerkt met gelaagd glas. Gelaagd glas bestaat uit twee of meer ruiten, die met elkaar zijn verbonden door doorzichtige, onzichtbare folielagen. De functie van die lagen? Verhinderen dat bij impact of inbraak het glas in stukken uiteenvalt. Resultaat: je ramen blijven een barrière vormen voor inbrekers.

Paddenstoelnokken

Zorg ervoor dat je ramen voorzien zijn van paddenstoelnokken. Liefst één per zijde. Dit zijn grendelpunten in de vorm van een paddenstoel, die het extra moeilijk maken om de raamvleugels uit de kader te forceren. Het kost een inbreker ongelooflijk veel tijd om vier zijden los te wrikken…

Raamkrukken

Onze laatste tip: voorzie Secustik raamkrukken bij de aanschaf van nieuwe ramen. Of rust je ramen uit met afsluitbare krukken. Ook hiermee verhoog je de inbraakbeveiliging van je ramen en deuren.

Nog vragen over de inbraakbeveiliging van je ramen en deuren?

Spring gerust eens binnen! Onze deur staat altijd open. (Nu ja, niet áltijd…)