2 . 06 . 20

Aluminium dorpels of blauwe steen? Meer dan een esthetische keuze

aluminium dorpels

Mogelijk heb je al talloze keren je hoofd gebroken over de keuze van je nieuwe ramen en deuren. Maar heb je ook al eens nagedacht over het materiaal voor je dorpels? Ga je voor fijnzinnig aluminium of voel je je beter bij de traditionele blauwe steen? We zetten de belangrijkste aandachtspunten kort voor je op een rijtje.

Aluminium raamdorpels: vloeiend geheel met strak tintje

Aluminium is en blijft een populaire keuze bij nieuwbouwwoningen. Niet alleen als materiaal voor raamprofielen, maar ook voor raamdorpels. Ook bij renovaties keert de vraag naar dit alternatief voor de traditionele blauwe steen vaak terug. En dat is zeker terecht.

Door de geringe dikte – aluminium dorpels zijn amper een paar millimeter dik – en het feit dat de dorpels in de kleur van de raamprofielen beschikbaar zijn, vormen je ramen en dorpels één strak en vloeiend geheel.

Het belang van goede antidreunfolie

Een van de grote aandachtspunten bij aluminium raamdorpels – en waar veel (ver)bouwers niet bij stilstaan – is het contactgeluid. Wanneer regendruppels op dun metaal vallen, brengt dat getik met zich mee. Stem dus altijd goed af met je ramenleverancier dat ze de onderzijde van de dorpels bedekken met antidreunfolie of geluidswerende vilt. Bij Het Ramenhuis zit dit standaard in onze service.

Zowel aan moderne als meer klassieke woningen komt blauwe hardsteen perfect tot zijn recht, ongeacht de kleur van de gekozen raamprofielen.

Blauwe steen: robuust en vol karakter

Wie voor Belgische blauwe hardsteen kiest, kiest voor een sterke oplossing die overal voor de nodige ondersteuning zorgt. Waar aluminium dorpels enkel aan te raden zijn bij ramen op hoogte, is hardsteen ook geschikt voor (schuif)deuren op het gelijkvloers. Allemaal dankzij zijn 5 cm dikke kern.

Bovendien kan je visueel niets misdoen met blauwe hardsteen. Zowel aan moderne als meer klassieke woningen komt dit materiaal perfect tot zijn recht, ongeacht de kleur van de gekozen raamprofielen.

Lees ook: Waarom je jouw dorpelplan best niet te laat aanvraagt

Wie staat in voor de raamdorpels?

In nieuwbouwprojecten staat de ruwbouwaannemer doorgaans in voor het plaatsen van de blauwe steen. Bij renovatieprojecten kan Het Ramenhuis dit eventueel voor zijn rekening nemen. Valt de keuze op aluminium, dan zijn wij sowieso aan zet. Doordat we meteen ook je dorpels komen opmeten samen met je ramen, win je extra kostbare tijd tijdens je bouwproces.

Van advies tot plaatsing

Wens je graag nog wat extra informatie na het lezen van deze blog? Onze medewerkers beantwoorden met plezier jouw vragen. Contacteer ons voor specifiek advies of kom eens een kijkje nemen in onze showrooms in Hasselt en Leuven en doe inspiratie op voor jouw project.

Jouw project bespreken?

Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing