3 . 07 . 22

Nieuwe ramen plaatsen bij renovatie? Vergeet niet te ademen

nieuwe ramen plaatsen

Bij de renovatie van een oudere woning is isoleren een van de belangrijkste zaken op het to do-lijstje. Ga je ook nieuwe ramen plaatsen, dan dien je als verbouwer op voorhand rekening te houden met twee belangrijke punten.  

Energetisch renoveren = voldoende verluchten 

Jouw woning beter isoleren via jouw ramen, muren én dak, betekent ook dat het vocht in huis moeilijker een uitweg zal vinden. Logisch, want je woning is dan bijna luchtdicht. Na het koken, een douchebeurt en zelfs na een nachtje slapen zullen de vochtdeeltjes niet meer zoals tevoren kunnen ontsnappen via de minieme kiertjes langs je oudere ramen of via je voormalige, slecht geïsoleerde buitenmuren.  

Net daarom is het zo belangrijk om jouw woning structureel te verluchten via een ventilatiesysteem. Zo niet, zal je al snel condens op je ramen en doorheen de jaren ook vochtplekken op je muren zien verschijnen.   

Zo’n ventilatiesysteem is trouwens verplicht bij een ingrijpende energetische renovatie, maar niet voor renovaties zonder bouwaanvraag. Wel moeten de meeste ruimtes in huis voldoen aan bepaalde minimale ventilatie-eisen  

Een van de alternatieve manieren om je woning te verluchten, is kiezen voor ramen met ingebouwde verluchtingsroosters. Zie je dit niet zitten omwille van akoestische of esthetische redenen, dan bestaan er nog andere manieren om het vochtpeil in huis in evenwicht te houden. Zoals de minikipstand, die zorgt voor een continue verluchting, zonder risico op tochtgevoel. Wij adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden. 

 

nieuwe ramen plaatsen

Jouw woning beter isoleren via jouw ramen, muren én dak, betekent ook dat het vocht in huis moeilijker een uitweg zal vinden.

 

Triple beglazing is niet altijd de beste oplossing 

Hoogisolerende of triple beglazing zullen zeker helpen om de warmte langer in huis te houden. Op dat vlak doen ze zeker wat ervan verwacht wordt. Toch is meer isoleren niet altijd de beste oplossing. Zeker wanneer je enkel nieuwe ramen plaatst en de rest van jouw woning minder goed geïsoleerd blijft.  

In dat geval zal vocht – zowel uit de buitenlucht als van binnenin de woning – zijn weg voortaan zoeken via je muren en niet meer via je ramen. Met opnieuw vochtplekken en uiteindelijk ook schimmelvorming tot gevolg. 

Lees ook: Condens op je ramen kan ook wijzen op goed nieuws  

Wij stemmen jouw ramen perfect af op je verbouwplannen 

Elke verbouwproject is anders, wat maakt dat je best voldoende informatie inwint over de keuze van je nieuwe ramen. Bij het Ramenhuis staan zowel in onze toonzalen in Hasselt, Leuven als Olen ervaren adviseurs voor je klaar, die je op alle vlakken de juiste keuze helpen maken: esthetisch, energetisch én praktisch.  

Kom dus zeker eens langs bij een van onze vestigingen of neem alvast contact met ons op voor meer vragen.