Onze toonzalen zijn vandaag open! 10.00u - 18.00u Onze toonzalen zijn vandaag open! 10.00u - 20.00u Onze toonzalen zijn vandaag open! 10.00u - 17.00u Onze toonzalen zijn vandaag gesloten!

Hoeve- slash kangoeroewoning met een moderne knipoog naar 1920

02 september 2021

Voor Joris, Anneleen en hun drie kinderen nadert stilaan het einde van de jarenlange renovatiewerken aan hun bijna 150 jaar oude vierkantshoeve. Straks huizen ook de ouders van Joris mee in. Nog geen bewoners dus, maar de ramen en deuren, die staan er wel al in. En het is een mooie mix geworden van hout, aluminium en pvc. En van traditionele en moderne accenten.

“Allesbehalve een evident project”

Bijna vier jaar geleden stortten Joris en Anneleen zich met volle overgave op hun renovatieavontuur. “We kochten een oude vierkantshoeve met het plan om die van beneden tot boven te verbouwen. Het wordt een zorgwoning of kangoeroewoning, want ook mijn ouders komen straks bij ons inwonen”, vertelt Joris.

“Na het dak namen de ramen en deuren de grootste hap uit ons budget. We wilden ons project dus enkel toevertrouwen aan een partij die ons volledig kon overtuigen. Nadat we een resem offertes hadden opgevraagd, kozen we uiteindelijk voor Het Ramenhuis. De prijs-kwaliteitverhouding gaf mee de doorslag. Daarnaast hadden we ook een heel goed gevoel bij het merk Reynaers Aluminium. En nog een heel belangrijke factor: ze konden ons zowel helpen met houten, aluminium als pvc buitenschrijnwerk.”

“Bovendien zochten we een partner die ervan houdt om buiten de lijntjes te kleuren. Er zat bijna geen enkel raam met standaardafmetingen in onze plannen. Ramen van vier à vijf meter breed of hoog zijn eerder de regel dan de uitzondering. Omwille van EPB-overwegingen zijn we in de loop van het project ook nog eens overgeschakeld op triple beglazing op sommige plaatsen. Voor de mensen van Het Ramenhuis moet het allesbehalve een evident project geweest zijn (lacht).”

Verleden respecteren en genieten van het heden

Voor de keuze van onze raamprofielen viel ons oog zowel op pvc als op aluminium. Voor onze voorgevel kozen we voor witte pvc profielen van Schüco. Hier wilden we zo authentiek mogelijk in gaan. Als je de foto van de woning uit de jaren 20 erbij haalt, zie je dat de gelijkenissen heel treffend zijn. We stonden er dan ook op om met bovenlichten en kruishouten te werken. De witte houten voordeur gaat helemaal mee op in het geheel.”

De achterzijde van de hoeve roept een volledig andere sfeer op. Hier zetten strak zwart en grote panoramische ramen de toon. “We kozen voor de Masterline-reeks van Reynaers. Clean en met de nadruk op de beglazing.”

De grootste eyecatcher bevindt zich misschien wel verstopt achter de authentieke groene toegangspoort. “Op de plek waar zich vroeger een overdekt stukje binnenkoer bevond, hebben we een extra leefgedeelte gebouwd met volledig glazen wanden langs beide kanten. Eigenlijk fungeert de poort als een uit de kluiten gewassen gordijn (lacht). Een heel speciaal gevoel. Als de zon ’s avonds ondergaat, zetten we de poort open, zodat we nog kunnen genieten van de laatste zonnestralen. Willen we privacy, dan houden we ze dicht.”

 

Lichten en zichten

Ook in de rest van de woning ligt de nadruk op het maximaal binnenhalen van de omgeving. “In het vroegere bakhuis, achteraan de woning, hebben we een vast raam en een glazen deur laten plaatsen. Samen lopen ze visueel over bijna de volledige hoogte van de ruimte.”

“En in de keuken hebben we een horizontaal uitkragend raam op stoelhoogte laten plaatsen waar je een gezellige zithoek van kan maken.”

“Felicitaties aan de opmeter”

Komende herfst hoopt het gezin in te huizen in hun gerenoveerde hoeve. Hun ramen en deuren, die zijn intussen helemaal goedgekeurd. “We zijn heel tevreden van het resultaat, maar ook van de manier waarop Het Ramenhuis de samenwerking heeft aangepakt.”

“Zeker voor de opmeter hebben we niets dan lof. Hij dacht heel goed met ons mee na. Zo stelde hij voor om de bovenlichten van onze pvc ramen toch wat groter te maken, omdat het glas van het benedengedeelte anders te overheersend zou worden. Het zou het effect van de bovenlichten helemaal teniet hebben gedaan. We zijn heel blij dat we hem daarin gevolgd zijn.”

“Idem voor de aluminium ramen en glazen deuren op het gelijkvloers. Om de algemene sfeer van het gebouw door te trekken, stelde hij voor om hier eveneens met subtiele modernere bovenlichten te werken. Ook dat is een echte meerwaarde gebleken.”

Mogen wij je ook ons advies geven?

Bij Het Ramenhuis hebben we ervaring te over, zowel binnen nieuwbouw- als (ingrijpende) renovatieprojecten. Als leverancier van hoogwaardige ramen en deuren in aluminium, pvc en hout bieden we je onafhankelijk advies. Kom dus zeker een bezoekje brengen aan een van onze toonzalen in Hasselt, Leuven en Olen. Of stel alvast je vraag of bekijk onze vele referenties.

© Het Ramenhuis - Privacyverklaring - Cookieverklaring

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.