21 . 08 . 20

Automatische zonwering bedienen: 3x comfort, 3x anders

automatische zonwering

De tijden van manueel bedienbare screens en rolluiken liggen stilaan achter ons. Dus laat die zwengels en linten gerust voor wat ze zijn. Met automatische zonwering is comfort is het sleutelwoord. Hoever dat comfort reikt, hangt af van de technologie erachter. Je automatische zonwering bedienen? Dat kan op drie manieren.

1. Schakelbediende rolluiken of screens

De motor achter je automatische zonwering is aangesloten op je netstroom en bedien je met een inbouw- of opbouwschakelaar.

Bij nieuwbouwprojecten of bij grondige renovaties is een inbouwschakelaar de meest strakke visuele afwerking. Is dat niet mogelijk, is een opbouwschakelaar met subtiel weggewerkt kabelgootje het alternatief.

Groot pluspunt van schakelbediende zonwering: de eenvoudige aansluiting op een domoticanetwerk in nieuwbouwwoningen.

2. RTS-bediende zonwering

De schakelbediende variant is momenteel nog de meest voorkomende manier van automatisatie. Toch is de radiosturing volop in opmars om automatische zonwering mee te bedienen.

Met RTS – Radio Transmitted System – bedien je jouw rolluiken of screens via een klein handzendertje. Weliswaar enkel vanop korte afstand, en meer dan een op- en neersignaal en een stopfunctie geven, zit er niet in.

Lees ook: Zonwerend glas of zonwering: wat is je beste wapen tegen oververhitting?

3. I/O-sturing

Waar je met RTS een enkelvoudig signaal geeft aan je rolluiken of screens, zendt I/O ook een (radio)signaal terug. Met andere woorden, je rolluiken of screens vertellen of ze bijvoorbeeld helemaal of slechts voor de helft naar beneden zijn.

Zo zijn de meeste afstandsbedieningen met een LED-scherm uitgerust, zodat je perfect kan zien in welke positie je zonwering zich bevindt. Ook in het geval van een obstakel of defect word je meteen op de hoogte gesteld.

automatische zonwering

De toenemende temperaturen en het groeiend aantal zomerse hittegolven liegt er niet om. Doordachte zonwering wordt één van de grootste comfortfactoren van de toekomst.

Tegenwoordig is de prijs voor een I/O-gestuurde zonwering quasi vergelijkbaar met die van een RTS-sturing. Bovendien kan je een I/O-bediening aansluiten op betaalbaardere, light domoticasystemen, zoals de Tahomabox van Somfy. Met een simpele wifiverbinding stuur je niet alleen rolluiken of screens, maar ook airconditioning, verlichting en alarmsystemen aan. Zelfs vanop kilometers afstand. Ben je ’s morgens vergeten om je zonwering naar beneden te laten? Dan kan dat alsnog vanop eender welke plaats met internetconnectie, via je smartphone of tablet.

Lees ook: Fixscreen 100 Evo Solar: dé zonwering voor renovaties

Hoe jouw automatische zonwering bedienen: allesbehalve een kleine keuze

De toenemende temperaturen en het groeiend aantal zomerse hittegolven liegt er niet om. Doordachte zonwering wordt één van de grootste comfortfactoren van de toekomst. Het is dan ook slim dat je hier al tijdig over nadenkt.

Wij geven je graag nog meer informatie en advies in onze showrooms in Leuven of Hasselt. Spring dus zeker eens bij ons binnen of neem contact met ons op als je nog vragen voor ons hebt.