14 . 12 . 20

Tijd voor een nieuwe voordeur? 10 aandachtspunten!

nieuwe voordeur

Je voordeur heeft flink zijn diensten bewezen doorheen de jaren. Maar nu is het tijd voor iets nieuws. Wat moet je zeker mee in overweging nemen tijdens je zoektocht naar een nieuwe voordeur?

1. Keep it safe

Prioriteit nummer één bij het kiezen van je nieuwe voordeur: zorg dat ze meer dan veilig genoeg is. Zijn zeker een must:

  • Minstens een automatische sluiting met drie dagschieters of een 5/7-puntsluiting: bij het dichtvallen van je deur vallen deze sluitingen één voor één vanzelf in het slot.
  • Een veiligheidscilinder: deze zijn in verschillende veiligheidsklassen beschikbaar en beschermen tegen inbraak. Bovendien kan niemand zomaar je sleutels laten namaken zonder bewijs.

Tip: doe je deur altijd op slot, ook wanneer je thuis bent. Niet alleen uit veiligheidsoverwegingen. Hierdoor werkt je deur ook minder onder invloed van temperatuurverschillen, waardoor ze langer haar kwaliteit behoudt.

2. Ga niet te dun

Een goedkoop deurpaneel van slechts 25 millimeter dik zal je niet voldoende bescherming bieden tegen de grove middelen die inbrekers wel eens durven te gebruiken. Ga na of het deurpaneel zeker 37 of 44 mm dik is.

3. Sluit jezelf nooit (meer) buiten

Tenzij je natuurlijk je sleutels vergeten bent of je over een buitenklink beschikt. Vraag bij je deurleverancier na of je veiligheidscilinder een doorloopfunctie heeft of kies voor een knopcilinder.

In het eerste geval kan je altijd binnen met je sleutel, ook al steekt er een sleutel op het slot langs de binnenkant. Bij een knopcilinder zit er een draaiknop langs de binnenzijde, ook deze verhindert dat je jezelf per ongeluk buitensluit.

4. Wees niet te zuinig met je scharnieren

Hoe zwaarder je deur – denk aan een voornamelijk glazen deur met driedubbele beglazing – hoe meer steun ze nodig heeft van je scharnieren. Voor een standaard deur volstaan drie scharnieren, voor zwaardere varianten speel je best op zeker met vier scharnieren.

Ga bovendien ook na of je leverancier met stevige, hoogwaardige scharnieren werkt, zoals Dr. Hahn of Sobinco. Bij Het Ramenhuis zweren we bij deze scharnieren.

5. Ingewerkte of zichtbare scharnieren?

Wil je dat jouw nieuwe voordeur er binnen even strak uitziet als buiten? Dan ben je wellicht meer te vinden voor ingewerkte scharnieren. Let wel: deze komen aan een hoger prijskaartje dan zichtbare scharnieren. Die laatste kan je uiteraard altijd laten afwerken in dezelfde kleur als de rest van je deur.

nieuwe voordeur

Mag je nieuwe voordeur wat meer details bevatten en extra finesse uitstralen? Neem een kijkje tussen ons aanbod in siergrepen.

6. Eén sleutel voor elke deur?

Ben je van plan om naast je nieuwe voordeur ook te investeren in andere nieuwe buitendeuren? Als je graag met één sleutel al je buitendeuren opent en sluit, vraag dan zeker naar een gelijksluitende cilinder.

7. Kijk nooit voorbij gelaagd glas!

Ben je fan van veel glas in je nieuwe voordeur? Weet dan dat gelaagd glas verplicht is tot op een hoogte van 90 cm (conform de glasnorm NBN S 23-002).

Probeert je ramenleverancier je toch overhalen om het zonder gelaagd glas te doen – bijvoorbeeld om de prijs wat te doen zakken – sta dan zeker stil bij het verhoogde risico op verwondingen én geslaagde inbraken.

8. Vergeet je tochtwering niet

Vraag bij je ramenfirma ook zeker na welk systeem van tochtwering er onderaan de deur zit. Rubber is alvast de beste isolator van dienst. Bij Het Ramenhuis voorzien we elke deur van een automatische tochtborstel in rubber.

9. Wat dacht je van siergrepen of kruishouten?

Mag je nieuwe voordeur wat meer details bevatten en extra finesse uitstralen? Neem een kijkje tussen het aanbod in siergrepen. En wat vind je van kruishouten?

10. Vermijd opengaande raampjes in je nieuwe voordeur

Waarom? Voor inbrekers vormen dergelijke raampjes een open uitnodiging en ook op vlak van isolatie zijn ze niet de allerbeste keuze.

Wij helpen je aan een nieuwe voordeur

En daar hoef je niet eens je 40e of 50e verjaardag voor te vieren. Bij Het Ramenhuis houden we sowieso rekening met alle bovenstaande aandachtspunten.

Kom zelf een kijkje naar ons aanbod in klassieke, hedendaagse en moderne voordeuren in onze toonzalen in Leuven en Hasselt. Kunnen we je met nog iets anders helpen of advies bieden? Of wens je graag al een offerte te ontvangen? Contacteer ons telefonisch of via mail.