19 . 09 . 22

Nieuwe ramen voor oud stationsgebouw Kermt

Ooit had het kleine Hasseltse dorp Kermt zijn eigen treinhalte en stationsgebouw. Vele jaren later bruist het er opnieuw van het leven. De nieuwe ramen en deuren die we er recent plaatsten, vormen een subtiele knipoog naar het verleden. Een project heel dicht bij huis dat we met veel trots de Ramenhuis-stempel meegeven.

157 jaar terug in de tijd

In 1865 vond de opening plaats van het toenmalige station van Kermt. Het gebouw lag op de spoorlijn Hasselt-Aarschot-Leuven en heeft net geen 100 jaar dienstgedaan. Rond de jaren 1960 verdween de treinhalte en een paar jaar later sloot Kermt-Statie – zoals het in de volksmond heette – de deuren.

Doorheen de jaren verdwenen verschillende delen van het stationsgebouw, maar het woonhuis van de stationschef bleef onaangeroerd. Vandaag is het gebouw – na ingrijpende renovatiewerken – ingevuld als woning.

 

Charme van weleer, normen van vandaag

Toen de toenmalige bewoners van het gebouw bij het Ramenhuis aanklopten voor het vervangen van hun bestaande ramen, benadrukten ze dat ze het karakter van hun woning koste wat kost wilden behouden. Hun ramen speelden daar een belangrijke rol in.

In samenspraak viel hun keuze uiteindelijk op profielen in merantihout met een kiezelgrijze afwerkingslaag (RAL 7032). In combinatie met de donkergrijze lateien komen de nieuwe ramen helemaal tot hun recht. De charme van weleer koppelden we zo aan de energieprestaties en -normen van vandaag en morgen.

Heb jij ook een specialleke voor ons in petto?

Renoveren volgens de voorschriften van de 21e eeuw, maar met alle respect voor het verleden? Bij het Ramenhuis zijn we helemaal thuis in renovatieprojecten met een historisch kantje aan. Zoals we bijvoorbeeld ook deden voor het Kasteel van Wideux even verderop in Sint-Lambrechts-Herk.

Met welk project weet jij ons te verrassen? Contacteer ons of spring binnen in een van onze toonzalen in Hasselt, Leuven of Olen. Of vraag meteen een vrijblijvende offerte aan.

Jouw project bespreken?

Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing