10 . 12 . 17

S-Peil en de impact ervan op je ramen

S-peil

Bouwplannen? Weet dan dat de energetische spelregels voor bouwaanvragen vanaf 2018 veranderen. Eén van die veranderingen is de introductie van het S-peil. Maar wat betekenen die nieuwe spelregels voor de ramen in je toekomstige nieuwbouw? Een woordje uitleg.

Een nieuwe woning of appartement is onderworpen aan de EPB-regelgeving. EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat en legt enkele energetische eisen op aan de te bouwen constructie. Dat je woning moet uitgerust zijn met een ventilatiesysteem, is hier zo’n voorbeeld van.

Vanaf 2018 moet je project voldoen aan het S-peil, met de S van ‘schil’. Deze schil bestaat uit het dak, buitenschrijnwerk, poorten, muren en vloeren. Kortom: alles wat de woning omhult. Een goed geïsoleerde en luchtdichte bouwschil zijn namelijk essentieel om de energievraag van je gebouw zo laag mogelijk te houden.

Berekening S-peil

Het S-peil is de optelsom van alle winsten en verliezen die verband houden met de kwaliteit van die bouwschil:

  • De isolatie van de schilden;
  • De luchtdichtheid van het gebouw;
  • De invloed van de bouwknopen;
  • De impact van de zonnewinsten.

Hoe lager je S-peil, hoe beter.

Ramen: een cruciale factor

Wat in de nieuwe regeling vooral opvalt, is dat de grootte van de ramen een zeer cruciale rol zal spelen. Hoe meer beglazing, hoe slechter dat is voor je S-peil… De redenering hierachter? Dat veel glas een risico inhoudt op oververhitting in de zomer.

Pak het slim aan!

Gelukkig voorziet diezelfde regelgeving wat manoeuvreerruimte. Zo kan je het S-peil positief beïnvloeden met enkele slimme ingrepen. Door je leefruimtes goed te oriënteren en doordachte oversteken te voorzien. Die ingrepen zijn voer voor je architect.

Waar wij van Het Ramenhuis je mee kunnen helpen: zonwerende beglazing en/of screens. Zo geniet je én van veel licht én sluit je het risico op oververhitting uit. Win-win!

S-peil: helemaal mee!

Meer weten over het S-peil? Je vindt meer informatie op de overheidswebsite Energiesparen.be. Voor de uitleg in mensentaal en de specifieke invloed op jouw project: spring eens binnen voor een kop koffie en praat met één van onze adviseurs. Tot binnenkort!