15 . 05 . 20

Welke houtsoorten voor ramen en deuren? Onze 3 toppers!

kostprijs nieuwe ramen

Niet elk type hout leent zich tot kwalitatief buitenschrijnwerk. Wij stellen je in deze blog drie oogverblindende houtsoorten voor je ramen en deuren voor.

Verliefd op hout? Wij begrijpen je helemaal. De diepgang en de looks van houten ramen en deuren voegen – mits de juiste keuzes – een absolute meerwaarde toe aan je woning.

Belangrijk om te weten: elke houtsoort heeft zijn eigen duurzaamheidsklasse en vergt een specifieke onderhoudskuur. Maar meer daarover aan het einde van deze blog.

Eik: een hoge kwaliteitsuitstraling, weliswaar aan een iets hoger prijskaartje.

Onze nummer 3: EIK

Misschien wel de meest edele houtsoort in onze top drie. Wie over eik hoort praten – zowel bij binnen- als buitenschrijnwerk – weet dat kwaliteit en een lang leven nooit een issue vormen. Deze reputatie komt wel met een hoger prijskaartje.

Eik wordt meestal met een transparante lak behandeld, om een zo natuurlijk mogelijke uitstraling te behouden.

Let wel: er bestaan twee types van eik. Amerikaanse en Europese eik. Beiden hardhout, maar de Amerikaanse variant – met duurzaamheidsklasse 4 – is niet geschikt voor buitenschrijnwerk. Europese eik (duurzaamheidsklasse 2 à 3) daarentegen wel.

houtsoorten ramen

Bij Het Ramenhuis verkopen we enkel merantihout dat gelakt is met een RAL-kleur. Deze sluit het oppervlak perfect af en beschermt het tegen de schadelijke uv-stralen.

Onze nummer 2: (DARK RED) MERANTI

Deze tropische houtsoort uit Zuidoost-Azië, met duurzaamheidsklasse 2 tot 4, moet het hebben van zijn warme kleur en uitstraling. Bovendien is deze houtsoort voor ramen en deuren eenvoudig te lakken of opnieuw te verven dankzij zijn ruime poriën.

Doordat meranti zachter is en sneller slijt, is een degelijk onderhoud van groot belang. Bovendien is een transparante lak geen goede keuze bij meranti. Schadelijke uv-stralen kunnen hierdoor de bovenste vezellaag van het hout sterk aantasten.

Bij Het Ramenhuis verkopen we daarom enkel merantihout dat gelakt is met een RAL-kleur. Deze sluit het oppervlak perfect af en beschermt het tegen de schadelijke uv-stralen.

Lees ook: houten ramen onderhouden: moet dit nu elk jaar of niet?

 

houtsoorten ramen

Afrormosia is absolute top op vlak van duurzaamheid en dus ideaal om toe te passen als buitenschrijnwerk.

Onze nummer 1: AFRORMOSIA

Met stip ook nummer één staat deze Afrikaanse houtsoort. Absolute top op vlak van duurzaamheid (klasse 1 à 2) en dus ideaal om toe te passen als buitenschrijnwerk. Door de hoge dichtheid van het hout is het wel moeilijker om een laklaag aan te brengen. Daarom wordt het hout vaak met een olie ingewerkt, zodat de echte houtlook helemaal tot zijn recht komt.

Lees ook: kruishouten voor je ramen: opgekleefd of ingewerkt?

Onderhoud voor élke houtsoort voor ramen en deuren

Hout leeft en vraagt dus meer onderhoud dan bijvoorbeeld een pvc of aluminium ramen en deuren. Helaas bestaat er nog altijd geen mirakelproduct waar je tien à vijftien jaar mee verder kan.

Hoe (vaak) je jouw houten ramen deuren dient te onderhouden? Dat lees je in deze blog.

Onze top drie ken je nu al. Heb je nog andere vragen over de geschikte houtsoort voor ramen en deuren? Wil je een offerte aanvragen? Of wil je eerst graag meer weten over ons aanbod? Maak een afspraak voor een bezoek aan onze showroom of contacteer ons hier!

Jouw project bespreken?

Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing