13 . 03 . 20

Houten ramen onderhouden: moet dit nu elk jaar of niet?

houten ramen onderhouden

Ieder jaar of om de vijf jaar? Alleen maar oliën of moet er meer gebeuren? Er bestaat geen unieke oplossing die voor elk type hout werkt. Maar als we toch alles in twee minuutjes moeten samenvatten: wat is de beste manier om je houten ramen en deuren te onderhouden?

Wat wij al voor je doen (en nooit meer hoeft te gebeuren)

Bij Het Ramenhuis spelen we het spel volgens de regels. Meer bepaald, de regels van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB). Dé autoriteit op vlak van bouwen in ons land.

Aangevuld met onze eigen hoge standaarden, betekent dit dat wij geen enkel houten raam of deur met garantie plaatsen zonder een dubbele behandeling. De allereerste laag die we aanbrengen, is de beschermingslaag. Deze hoeft maar één keer te gebeuren en daarna nooit meer.

De beschermingslaag biedt het hout de nodige bescherming tegen schimmels, blauwrot en verschillende houtziektes.

Extra bescherming tegen het klimaat

Het tweede deel van de behandeling is het aanbrengen van een afwerkingslaag. Deze beschermt het hout tegen regen, wind, uv-straling van de zon en sterke temperatuurverschillen.

De allereerste keer brengen wij zelf alles in orde. Na de plaatsing rekenen we op jou om je houten ramen en deuren volgens de regels van de kunst te onderhouden. Alleen zo blijf je jaren en jaren genieten van de mooie en warme look waar je verliefd op werd.

houten ramen onderhouden

Houten ramen onderhouden: hoe vaak?

Zoals we al zeiden, een specifieke termijn kunnen we hier niet op plakken. Er spelen namelijk verschillende zaken mee. Welk hout heb je gekozen? Hoe licht of donker is je houtkleur? Welke lakken of oliën ga je gebruiken?

Wil je altijd op safe spelen? Dan raden we je het volgende aan:

  • Binnen de maand na plaatsing: het transport vanuit het warme atelier naar buiten kan eventuele kleine barstjes veroorzaken. Werk deze bij en breng hoe dan ook een nieuwe afwerkingslaag aan. Zo niet, loopt je hout sneller risico op verwering, barstvorming en vervorming.
  • Na de eerste maand: wil je het echt goed doen, geef je hout dan elk jaar een nieuwe afwerkingslaag. Als je jouw hout behandelt met monocoat olie is een jaarlijkse behandeling sowieso sterk aangeraden.
  • Kan je het toch niet jaarlijks opbrengen om je houten ramen te onderhouden? Voor transparante lakken is de maximale tussenperiode 2 tot 3 jaar, voor dekkende lakken 4 tot 5 jaar.
Meer dan alleen lakken!

Tot slot geven we dit nog mee: een degelijke onderhoudsbeurt stopt niet bij een verse afwerkingslaag. Hoe ziet het perfecte onderhoud er voor ons uit?

  • Sowieso een jaarlijkse opfrisbeurt
  • Reinigen met lauwwarm water, een zachte doek en een niet-bijtend reinigingsmiddel
  • Kitwerken controleren en eventueel herstellen
  • Kleine barstjes of scheurtjes opschuren
  • Herschilderen waar nodig
  • Een nieuwe afwerkingslaag aanbrengen
Advies op maat voor je houten ramen en deuren

Bij Het Ramenhuis doen we meer dan alleen plaatsen. Alles begint met het nodige advies. Zeker als het op hout aankomt. Nog vragen over hoe je jouw houten ramen en deuren het best onderhoudt? Bel ons op het nummer 011 24 60 50 of stuur gerust een mailtje.

Jouw project bespreken?

Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing