18 . 07 . 23

Welke beglazing kiezen voor je nieuwbouw of renovatie?

moderne zwarte ramen van Reynaers Aluminium Masterline 8

De geschikte raamprofielen kiezen: superbelangrijk voor de toekomstige look van je woning. Maar even belangrijk is de keuze van je beglazing. Met het oog op je energierekening, maar ook voor jouw dagelijkse thuisgevoel. We zetten de verschillende opties voor je op een rijtje.

Dubbele vs. drievoudige beglazing

Sinds 2020 is dubbele beglazing verplicht en dus het absolute minimum in Vlaanderen. Hoogrendementsbeglazing (HR) is echter de huidige norm. Dit is glas met een isolatiewaarde (Ug-waarde) van 1.0.

Door gebruik te maken van coatings en/of afstandshouders kun je trouwens een nog betere isolatiewaarde behalen met je dubbele beglazing.

Een trapje hoger staat drievoudige beglazing. Vooral een populaire oplossing voor (ver)bouwers die mikken op een heel laag energieverbruik. Toch dien je hier rekening te houden met een aantal aandachtspunten, zoals:

  • Hoe is de rest van je woning geïsoleerd?
  • Is je woning voorzien van voldoende ventilatie?
  • Betaalt de meerprijs ten opzichte van dubbel glas zich wel terug?

Gelaagd glas

Ook gelaagd glas of veiligheidsglas is in bepaalde situaties verplicht, zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten. Naast een garantie tegen potentieel ernstige verwondingen beschermt het je woning ook beter tegen inbraken en vormt het een extra buffer tegen geluidsoverlast.

Akoestische beglazing

Woon je langs een drukke steenweg, in de buurt van een station of school? Akoestisch glas is een van de verschillende manieren om je ramen geluidswerend te maken. Een efficiënte oplossing om omgevingsgeluiden te dempen. Andere opties zijn glasbladen met een oneven dikte of geluiddempende folie tussen de glasbladen.

Zwarte beglazing is een trend in opmars en kun je bijvoorbeeld ook perfect toepassen in buitendeuren.

Zonwerende beglazing

Met het doorgedreven isoleren van onze woningen kregen we te maken met een nieuw probleem: oververhitting. Wist je dat je naast zonwering zoals screens of rolluiken ook zonwerend glas kunt laten plaatsen, bijvoorbeeld in een keuken of woonkamer die aan de warmere zuidzijde van de woning ligt?

In tegenstelling tot zonwering gaat het hier om een permanente oplossing. En dus is extra denkwerk vooraf nodig. Wij staan je natuurlijk graag bij met advies.

Zwart glas

Wil je inkijk vermijden zonder dat je iets van de strakke uitstraling van je woning en ramen hoeft op te geven? Zwarte beglazing is een trend in opmars en kun je bijvoorbeeld ook perfect toepassen in buitendeuren. En terwijl niemand naar binnen kan kijken, kun jij nog goed zien wie er buiten voor de deur staat.

Op zoek naar iemand die mee de knopen doorhakt?

Bij het Ramenhuis zijn we naast specialisten in raamprofielen ook helemaal thuis in de wereld van beglazing. Is het bij jou vooral om isolatiewaarde, akoestiek, veiligheid of privacy – of een combinatie van – te doen?

Trek onze adviseurs in een van onze toonzalen in Hasselt, Leuven of Olen aan de mouw en we helpen je met plezier verder met tips en referenties. Of bezorg ons nu al jouw vraag via ons contactformulier.

Jouw project bespreken?

Kom eens op de koffie en wij vertalen je plannen naar de beste oplossing