10 . 02 . 22

Je aluminium ramen onderhouden? Denk aan je autowasbeurt

aluminium ramen onderhouden

Je aluminium ramen onderhouden is kinderspel… mét de juiste kennis van zaken. Hoe vaak dien je ze te reinigen? Welke producten gebruik je en wat is absoluut uit den boze? Hieronder de beste tips uit de ramensector om de kleur en glans van je profielen nog vele jaren na plaatsing te garanderen. 

Simpele middeltjes voor de beste reiniging

Om je aluminium ramen te onderhouden, heb je geen dure reinigingsproducten nodig. Met een microvezeldoek, zachte spons en koud water met een pH-neutraal reinigingsmiddel laat je jouw aluminium profielen weer blinken als op dag 1.

Welke materialen en middeltjes hou je best ver weg van aluminium? Sponzen, doeken of borstels met een hard of schurend oppervlak. Hiermee beschadig je de afwerkingslaag van je profielen. Ook agressieve, zure schoonmaakproducten en ontvetters zijn nefast voor de afwerking.

En vermijd tot slot om je profielen te reinigen met warm water. Hoe warmer het oppervlak van je profiel wordt, hoe groter de kans dat je schoonmaakwater te snel opdroogt. Maar de schoonmaakbestanddelen in dat water blijven wél op je profiel zitten. Met strepen en plekken tot gevolg. Verwijder je deze resten niet op tijd, dan kunnen deze de afwerkingslaag zelfs aantasten.

Aluminium ramen onderhouden in 4 stappen

Hoe pak je het dan wel aan? Dit is dé manier volgens de vakmensen binnen de sector:

  1. Spoel je profielen met koud water (tuinslang, geen hogedrukreiniger of stoomreiniger) om loszittende vuildeeltjes te verwijderen.
  2. Zeep je beglazing én profielen tegelijkertijd in en sla geen plekje over. Zo vermijd je ongelijke verkleuring van je profielen in de toekomst. Laat de bovengenoemde zeepoplossing niet langer dan een uur inwerken.
  3. Spoel alles opnieuw af met koud water, idealiter met een tuinslang met scherpe straal. Laat ook hier de hogedrukreiniger of stoomreiniger aan de kant liggen.
  4. Droog je profielen en beglazing grondig af met een propere, droge doek die geen stof of pluis afgeeft, zoals een zeemvel.

 

aluminium ramen onderhouden

Krijgen je woning en ramen niet met veel vuil te maken? Dan volstaat het om 2 keer per jaar je ramen onder handen te nemen.

Hardnekkig vuil? Speel op veilig

Woon je in een omgeving waar dagelijks veel (zwaar) verkeer doorrijdt, dan kunnen roetdeeltjes op den duur zorgen voor hardnekkige vlekken op je raamprofielen. Maar ook ongelukjes in en rondom je woning zijn niet uitgesloten, waardoor je profiel besmeurd geraakt met andere agressievere vuildeeltjes.

Wees hoe dan ook voorzichtig tijdens het poetsen van je ramen: niet ieder aluminium raamprofiel kan je namelijk op dezelfde manier aanpakken. Zo heeft een aluminium profiel afgewerkt in structuurlak een andere reiniging nodig dan een glad of mat afgewerkt oppervlak. Je kan altijd navraag doen bij de fabrikant van je ramen. Zo beschikt onze vaste ramenpartner Reynaers Aluminium over hun eigen reinigingsoplossingen voor hun specifieke profielsoorten.

Ben je niet zeker over hoe je het moet aanpakken of lukt het je zelf niet om je profiel helemaal gereinigd te krijgen? Dan kan een gespecialiseerde reinigingsfirma soelaas brengen.

Er bestaat zoiets als “het perfecte moment”

Je hebt het ideale stappenplan om je aluminium raamprofielen te reinigen. Maar er bestaat ook zoiets als het ideale moment om dit te doen.

We zeiden het hierboven al: om plekken en strepen op je profielen te vermijden, is het oppervlak best niet te warm. Denk aan het poetsen van je auto: ook dit zal je niet doen op het warmste moment van een hete zomerdag. Het mooiste en beste resultaat behaal je op een bewolkte of regenachtige dag, wanneer het niet te warm is buiten.

Hoeveel keer per jaar?

De grote hamvraag: hoe vaak moet je jouw aluminium ramen precies onderhouden? Dit hangt af van een aantal zaken. Komen je ramen vaak in aanraking met regen? Woon je in een verkeersrijke omgeving? Passeert er veel stof van landbouwvoertuigen of woon je dichtbij zandduinen?

Krijgen je woning en ramen niet met veel vuil te maken? Dan volstaat het om 2 keer per jaar je ramen onder handen te nemen. Heb je minder geluk, dan plan je best 3 à 4 keer per jaar een poetsbeurt in, zodat je ramen hun mooie kleur en glans blijven behouden.

Om je profielen nog die extra zo-goed-als-nieuw-uitstraling mee te geven, kan je ervoor kiezen om een of twee keer per jaar een speciaal reinigingsproduct aan te brengen op het oppervlak.

Vergeet je sluitingen en scharnieren niet

Je ramen onderhouden, begint natuurlijk met ze regelmatig proper te maken, maar vergeet ook niet om jaarlijks te kijken of alles nog naar behoren open- en dichtgaat. Reinig ook zeker een keer per jaar de eventuele ventilatieroosters boven je ramen.

Tijd voor gloednieuwe ramen en deuren?

Ben je na zoveel jaar helemaal uitgekeken op je huidige ramen? Dan haalt een flinke poetsbeurt misschien niet veel meer uit. Wil je een kijkje komen nemen naar ons mooie, uitgebreide aanbod van Reynaers Aluminium-ramen? Onze verkopers staan je met de glimlach – en een koffie – bij. Heb je specifieke vragen voor ons? Stel ze via ons contactformulier. Of spring meteen binnen in één van onze toonzalen in Hasselt, Leuven of Olen.