6 . 04 . 20

Kleine ramen: niet verplicht, wel (meestal) voordeliger

kleine ramen

Het is intussen al lang geen nieuws meer. Zeker voor nieuwbouwwoningen is de trend naar minder beglazing ingezet. Meer licht binnentrekken, betekent namelijk minder ruimte voor isolatie en meer kans op oververhitting. Onze mening over kleine ramen? Mits een goede aanpak, hoef je op geen enkel vlak in te binden. En je houdt er nog een aardige cent aan over.

Kleine ramen en het S-peil

Sinds 2018 hebben we in Vlaanderen leren kennismaken met het S-peil. Deze invoering heeft tal van gevolgen gehad voor het gebouwontwerp. Niet in het minst voor de raamkeuze. De redenering hierachter: hoe meer glas er in je ruwbouw zit, hoe groter de kans op oververhitting. En dat is dan weer nefast voor je S-peil.

Grote raampartijen zouden met andere woorden dus een no go zijn. Kleine(re) ramen blijven echter een advies. Er bestaan namelijk nog manieren om het S-peil van je woning onder controle te houden.

Ramen kiezen, is knopen doorhakken

Toch is volgens ons de evolutie richting kleinere ramen onomkeerbaar. De maximale U-waarde van een volledig raam (glas én profiel) bedraagt vandaag 1.5, maar zit nog niet aan zijn limiet.

Mogelijke alternatieven zijn beter isolerende materialen zoals pvc kiezen, dikkere profielen voorzien, triple beglazing integreren of voor extra afstandshouders gaan. Maar dat vergt dan weer meer budget of is esthetisch niet meer gewenst.

Dus waarom je ramen niet wat kleiner inplannen? Waarom bijvoorbeeld niet kiezen voor twee strakke draaikipramen in plaats van één groot raam van 5×3 meter?

Wij adviseren je graag over je opties, want wees gerust: die zijn er meer dan genoeg.

Grote ramen: aan alles gedacht?

Tot slot willen we je nog even meegeven dat de prijs van grote ramen niet alleen bij aankoop meestal wat hoger ligt. Woon je op een iets moeilijker bereikbare plaats, zoals een rijwoning middenin de stad? Hou er dan rekening mee dat een raam van zo’n 480 kg enkel met de hijskraan over je huis geraakt. En dat daar de nodige vergunningen en straatafzettingen bijhoren.

Wij denken mee na over het totaalplaatje

Maar zoals een Nederlandse oud-voetballer ooit zei: elk nadeel heb zijn voordeel. Jij hoeft alvast niet alleen al die knopen door te hakken. Wij denken graag met je mee na over de best mogelijke oplossing voor je ramen en deuren in huis. In lijn met je woondromen, je budget én je S-peil.

Vertel ons hoe we jou kunnen helpen en we gaan voor je aan de slag.